Hvor tit skal man amme?

Det er normalt, at spædbørn vil sutte 10-12 gange i døgnet i den første tid. Den danske gennemsnitsbaby får bryst 8-10 gange i døgnet, heraf 2 gange om natten. Men 20 amninger i døgnet er heller ikke unormalt i starten.

Modermælk bliver fordøjet hurtigere end erstatning og brystbørn spiser derfor hyppigere.Børn ammer hyppigere og kortere i varmt vejr.Spædbørn ammer hyppigere om aftenen.Spædbørn kan falde i søvn af udmattelse midt i amningen.Omkring 6 ugers og 12 ugers alderen kommer der nogle vækstspring af ca. 3-4 dages varighed. Her vil børnene amme næsten hele tiden, for at få sat mere gang i mælkeproduktionen.

I gamle dage anbefalede man, at spædbørn fik bryst efter et regelmæssigt skema, idag anbefaler man at amme børn efter “lyst-princippet”, dvs. så tit de vil. Når du har tvillinger kan du alt andet lige ikke følge begge børns lyst til bryst. I alt fald ikke, hvis du vil prøve at få dem til at sove, vågne og spise i en synkron rytme.. Når det ene barn vil have, lægger du begge børn til. I starten kan det indebære, at du kommer til at amme oftere, fordi det barn du “tvinger” til brystet jo ikke er helt sultent og derfor kun tager den mælk, der kommer. Det betyder, at barnet ikke arbejder får at få den sidste tykke, mættende mælk, sådan som den sultne medtvilling gør. Det indebærer, at ham der ikke spiste sig helt mæt bliver hurtigere sulten end sin medtvilling, og der går nu ikke så længe, før han giver udtryk for sult og nu må du så lægge ham og hans medtvillinge til brystet, og nu er medtvillinge jo ikke sulten. Jeg håber, at du forstår pointen her. Det kan godt føles som en ond spiral, men prøv at tænke på hvor meget mere tid, du ville bruge på at amme, hvis du enkeltammede i stedet.

 

Dette indlæg blev udgivet i Amning, Baby og tagget , , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Tvilling.Info drives af Helle Birkholm-Buch: cand.psych., aut. psykolog, Specialist i Klinisk Psykologi, Børnesagkyndig, selvstændig praktiserende psykolog og tvillingemor. Helene Schwarz Frederiksen: cand.pæd. i pædagogisk psykologi, tvillingefaglig rådgiver, underviser, foredragsholder og tvillingemor. Både Helle og Helene har forsket i tvillinger: Helle er den eneste psykolog i Danmark, som har præsenteret forskning på The International Congres for Twin Research: I 2004 vandt Helle "The Galton Award" på kongressen for verdens hidtil største nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie i 98% af danske kommuner. I 2012 præsenterede Helle et litteraturstudie om betydningen af tvillinger atypiske symmertriske tilknytning - deres indbyrdes tilknytningsmønstre - i forbindelse med skolestart. Helene har i 2019 lavet den største nationale undersøgelse af danske skolers holdninger og praksis i forhold til tvillingers skoleplacering i hhv. hver sin eller samme klasse med deltagelse af knap halvdelen af alle danske skoler. Det er vores personlige oplevelse af mangel på lødig information om tvillingeforholdet og tvillingers udvikling, som er motivationen bag at drive Tvillinger.Info som et videnskabeligt funderet non-profit site baseret på frivilligt arbejde. Helle er til hverdag selvstændig praktiserende psykolog http://birkholm.dk/, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi. Spørgsmåls besvares via Tvillinger.Infos Facebook side - så alle får glæde af svaret. Personlig henvendelse kan ske på email.