Vaginal tvillingefødsel

En tvillingefødsel tager ikke dobbelt så lang tid som en enkelt fødsel. Man har kun udvidelsesveer én gang, til gengæld har man presseveer to gange. Ofte kan en tvillingefødsel faktisk tage kortere tid end en enkeltfødsel.

Fødslen kan inddeles i 3 perioder:

  • Udvidelsesfasen
  • Presse (uddrivnings) fasen
  • Efterbyrdsperioden

I alt tager en tvillingefødsel typisk 10-12 timer (faktisk 3-4 timer mindre end en typisk enlingefødsel).

Udvidelsesfasen

Udvidelsesfasen er den længste periode. I udvidelsesfasen trækker livmoderens muskulatur sig sammen i rytmiske bevægelser (veer). Til at begynde med med er veerne korte og der er nogen tid i mellem dem. Efterhånden bliver veerne længere og længere og pauserne mellem dem kortere og kortere.

I udvidelsesfasen afkortes livmoderhalsen og livmodermunden udvides. I slutningen brister fosterhinderne og fostervandet begynder at sive.

Pressefasen

Når tvilling A´s hoved presses ned i bækkenet begynder presseveerne og du kan nu selv begynder at presse med – det oplever mange som en lettelse.

Når barnets hoved er kommet så langt ud, at nakken er fri, kan jordemoderen hjælpe med at lirke resten af kroppen ud. Nu har far (eller hvem det måtte være) travlt med at få klippet navlestrengen, for der er jo et barn mere som også skal fødes.

Som tvillingefødende skal du altså igennem endnu en (typisk kort) pressefase. Der er typisk 10-30 minutter mellem tvilling A og B.

Efterbyrdsperioden

Når begge børn er født trækker livmoderen sig sammen og moderkage/r løsner sig og presse ud.

Herefter bliver I typisk på fødestuen i et par timer, så jordemoderen kan holde øje med moderens tilstand. Evt. ve-stimulerende drop skal også trappes langsomt ned, ellers risikerer man at forstærke kvindens blødning.

Derefter flyttes I alle over til barselsafdelingen.

Dette indlæg blev udgivet i Fødsel, Gravid og tagget , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Tvilling.Info drives af Helle Birkholm-Buch: cand.psych., aut. psykolog, Specialist i Klinisk Psykologi, Børnesagkyndig, selvstændig praktiserende psykolog og tvillingemor. Helene Schwarz Frederiksen: cand.pæd. i pædagogisk psykologi, tvillingefaglig rådgiver, underviser, foredragsholder og tvillingemor. Både Helle og Helene har forsket i tvillinger: Helle er den eneste psykolog i Danmark, som har præsenteret forskning på The International Congres for Twin Research: I 2004 vandt Helle "The Galton Award" på kongressen for verdens hidtil største nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie i 98% af danske kommuner. I 2012 præsenterede Helle et litteraturstudie om betydningen af tvillinger atypiske symmertriske tilknytning - deres indbyrdes tilknytningsmønstre - i forbindelse med skolestart. Helene har i 2019 lavet den største nationale undersøgelse af danske skolers holdninger og praksis i forhold til tvillingers skoleplacering i hhv. hver sin eller samme klasse med deltagelse af knap halvdelen af alle danske skoler. Det er vores personlige oplevelse af mangel på lødig information om tvillingeforholdet og tvillingers udvikling, som er motivationen bag at drive Tvillinger.Info som et videnskabeligt funderet non-profit site baseret på frivilligt arbejde. Helle er til hverdag selvstændig praktiserende psykolog http://birkholm.dk/, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi. Spørgsmåls besvares via Tvillinger.Infos Facebook side - så alle får glæde af svaret. Personlig henvendelse kan ske på email.