Smertestillende ved fødsel

Her finder du en oversigt over smertelindrende behandling i forbindelse med fødslen. Bland andet massage, vand, pethidin, epidural, pudendusblokade og steriltvandspabler.

Lændemassage
– kan dæmpe smerterne for nogle.

Vand
Det kan være afslappende og smertelindrende at ligge i et kar med varmt vand. Og det lindre også mellem veerne, fordi vandet gør, at man føler sig vægtløs.

Pethidin
Er et morfinpræparat som kun gives hvis der er mere end 4 timer til fødslen, fordi stoffet sløver barnet. Skulle barnet blive født påvirket af pethidin (sløvt og slapt) findes der en modgift, som sprøjtes ind gennem navlestrengen.

Epidural (rygmarvsbedøvelse)
– lægges af en narkoselæge i rygsøjlen sådan at de nerver, der går til underlevet og benene bedøves. En epiduralblokade lægges ved, at bedøvelsesmidlet sprøjtes ind i epiduralrummet (området omrking rygmarven inde i rygsøjlen). Det gør ikke ondt, at få en epiduralblokalde, fordi man altid giver en lokalbedøvelse først. Epiduralblokaden fornyes, men nogle steder vælger man at slukke for et evt. drop i presseperioden, så kvinden kan arbejde mest muligt med.

Kejsersnit kan foretages ved rygmarvsbedøvelse, sådan at man er vågen mens det foregår.

Lattergas og ilt
Lattergas gives vha. en maske med kvælstofilte og ilt, så du selv kan styre det. Det virke ved at bedøve smertereceptorer i hjernen. Lattergas kan virke virke lidt sløvende.

Pudendusblokade
Er en lokalbedøvelse som lægges direkte i skeden, så man bedøver pudendusnerven og dermed gør den nederste del af skeden følelsesløs

Steriltvandspabler
Her lægger man en lidt sterilt vand ind i det øverste lag af huden – typisk i lænden. Indsprøjtningen giver et smertejag (som bistik).

Dette indlæg blev udgivet i Fødsel, Gravid og tagget af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Tvilling.Info drives af Helle Birkholm-Buch: cand.psych., aut. psykolog, Specialist i Klinisk Psykologi, Børnesagkyndig, selvstændig praktiserende psykolog og tvillingemor. Helene Schwarz Frederiksen: cand.pæd. i pædagogisk psykologi, tvillingefaglig rådgiver, underviser, foredragsholder og tvillingemor. Både Helle og Helene har forsket i tvillinger: Helle er den eneste psykolog i Danmark, som har præsenteret forskning på The International Congres for Twin Research: I 2004 vandt Helle "The Galton Award" på kongressen for verdens hidtil største nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie i 98% af danske kommuner. I 2012 præsenterede Helle et litteraturstudie om betydningen af tvillinger atypiske symmertriske tilknytning - deres indbyrdes tilknytningsmønstre - i forbindelse med skolestart. Helene har i 2019 lavet den største nationale undersøgelse af danske skolers holdninger og praksis i forhold til tvillingers skoleplacering i hhv. hver sin eller samme klasse med deltagelse af knap halvdelen af alle danske skoler. Det er vores personlige oplevelse af mangel på lødig information om tvillingeforholdet og tvillingers udvikling, som er motivationen bag at drive Tvillinger.Info som et videnskabeligt funderet non-profit site baseret på frivilligt arbejde. Helle er til hverdag selvstændig praktiserende psykolog http://birkholm.dk/, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi. Spørgsmåls besvares via Tvillinger.Infos Facebook side - så alle får glæde af svaret. Personlig henvendelse kan ske på email.