Sutteflaske og kropskontakt

Hvis du vil amme, skal du undgå at give flaske i starten – især lige efter, at du har ammet. At drikke af flaske kræver en anden sutteteknik end at amme. Det er derfor en god idé, så vidt muligt at vente med at give børnene flaske, indtil de har fået sutteteknikken på plads.

For ikke at forvirre børnene med forskellige sutteteknikker bør man også undgå narresut de første par uger, eller indtil amningen fungerer.

Narresutten kan medvirke til at holde et sultent spædbarn hen så længe, at det næsten ikke har tålmodighed til at vente på at få din mælk og måske slipper brystet og græder i stedet for at sutte.

Hvis der går lang tid før mælken løber til efter fødslen og det bliver nødvendigt med noget andet næring, kan det med fordel gives i kop eller sugerør. Helt nyfødte kan sagtens slubre af en kop. Der er dog allerede fra starten en meget næringsrig råmælk i brysterne, også selvom man ikke kan se det eller malke den ud!

Det er en god idé, at være opmærksom på at den største årsag til, at et ammeforløb går i stykker, er, at man giver børnene tilskud af modermælkserstatning tidligt i ammeforløbet. Det 5-dobler faktisk sandsynligheden for, at amningen går i stå inden 4 måneder.

Når amningen fungere, kan det være en idé at lære børnene at drikke af flaske, sådan at de ikke bliver 100% afhængige af deres mor. Hvis de kan drikke af flaske, giver det mulighed for at mor kan malke ud og tage væk i mere end 3-4 timer ad gangen.

Hvis du ikke vil amme eller hvis amningen ikke lykkes for dig, selvom du gerne ville, så husk på, at den gode mor ikke sidder i brysterne. Der er mange sundhedsfordele for både dig og dine børn ved at amme, men modermælk er et brugbart alternativ. Du må ikke hænge hele dit selvværd som mor op på, om amningen lykkes. At være mor er meget mere end at give sit barn næring via brystet!

Med tvillinger kan det være svært at give børnene kropskontakt, hvis man ene kvinde/mand skal giver begge børn flaske samtidig. Det kan du opnå, hvis du bruger en ammepude og lægger børnene ind til din bare krop, mens du giver dem flaske, præcis som du ville gøre, hvis du skulle amme . Det afgørende er ikke, at børnene får kropskontakt hver gang, men at de får kropskontakt så tit som muligt, når der gives flaske. Derfor er flaskegivning også primært en forældreopgave! Hvis man placerer tvillingerne overfor sig i sækkestole eller skråstole kan man give dem god øjenkontakt under flaskegivningen, hvilket også er vigtigt.

Dette indlæg blev udgivet i Baby, Flaske og modermælkserstatning og tagget , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Tvilling.Info drives af Helle Birkholm-Buch: cand.psych., aut. psykolog, Specialist i Klinisk Psykologi, Børnesagkyndig, selvstændig praktiserende psykolog og tvillingemor. Helene Schwarz Frederiksen: cand.pæd. i pædagogisk psykologi, tvillingefaglig rådgiver, underviser, foredragsholder og tvillingemor. Både Helle og Helene har forsket i tvillinger: Helle er den eneste psykolog i Danmark, som har præsenteret forskning på The International Congres for Twin Research: I 2004 vandt Helle "The Galton Award" på kongressen for verdens hidtil største nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie i 98% af danske kommuner. I 2012 præsenterede Helle et litteraturstudie om betydningen af tvillinger atypiske symmertriske tilknytning - deres indbyrdes tilknytningsmønstre - i forbindelse med skolestart. Helene har i 2019 lavet den største nationale undersøgelse af danske skolers holdninger og praksis i forhold til tvillingers skoleplacering i hhv. hver sin eller samme klasse med deltagelse af knap halvdelen af alle danske skoler. Det er vores personlige oplevelse af mangel på lødig information om tvillingeforholdet og tvillingers udvikling, som er motivationen bag at drive Tvillinger.Info som et videnskabeligt funderet non-profit site baseret på frivilligt arbejde. Helle er til hverdag selvstændig praktiserende psykolog http://birkholm.dk/, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi. Spørgsmåls besvares via Tvillinger.Infos Facebook side - så alle får glæde af svaret. Personlig henvendelse kan ske på email.