Tvillinger er i særlig risiko for at få ADHD diagnose

En ny australsk undersøgelse af næsten 4000 tvillinger, har forsøgt at afklare sammenhængen mellem lav fødselsvægt (i relation til fødselstidspunkt) og senere adfærdsmæssige problemer.

Det viste sig, at der både for piger og drenge, tvillinger og enlinger var en vis sammenhæng med at have en for fødselstidspunktet lav vægt og senere vanskeligheder i forhold til sprogudvikling, læse problemer, koncentrations- og opmærksomhedsproblemer. Risikoen var dog særlig stor for tvillinger under særlige omstændigheder.

Overordnet var risikoen var større for tvillinger end for enlinger og i forhold til køn, så var risikoen langt større for drenge sammenlignet med piger.

For tidligt fødte tvillingedrenge viste sig at have en 3 gange så stor risiko for at få en DSM-IV diagnose vedrørende opmærksomhedsvanskeligheder (det amerikanske psykiatriske diagnose system kaldes DSM-IV).

De børn, som undersøgelsen fandt var i størst risiko for at få en ADHD diagnose, var børn som både:

  • Er tvillinger
  • Er drenge
  • Har en lav fødselsvægt i forhold til deres fødselsalder/tidspunkt.

Risikoen for denne gruppe børn, var så signifikant, at forskerne faktisk anbefaler en tidlig intervention alene på disse indikationer!

Dette indlæg blev udgivet i Skolebarn og tagget , , , , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Tvilling.Info drives af Helle Birkholm-Buch: cand.psych., aut. psykolog, Specialist i Klinisk Psykologi, Børnesagkyndig, selvstændig praktiserende psykolog og tvillingemor. Helene Schwarz Frederiksen: cand.pæd. i pædagogisk psykologi, tvillingefaglig rådgiver, underviser, foredragsholder og tvillingemor. Både Helle og Helene har forsket i tvillinger: Helle er den eneste psykolog i Danmark, som har præsenteret forskning på The International Congres for Twin Research: I 2004 vandt Helle "The Galton Award" på kongressen for verdens hidtil største nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie i 98% af danske kommuner. I 2012 præsenterede Helle et litteraturstudie om betydningen af tvillinger atypiske symmertriske tilknytning - deres indbyrdes tilknytningsmønstre - i forbindelse med skolestart. Helene har i 2019 lavet den største nationale undersøgelse af danske skolers holdninger og praksis i forhold til tvillingers skoleplacering i hhv. hver sin eller samme klasse med deltagelse af knap halvdelen af alle danske skoler. Det er vores personlige oplevelse af mangel på lødig information om tvillingeforholdet og tvillingers udvikling, som er motivationen bag at drive Tvillinger.Info som et videnskabeligt funderet non-profit site baseret på frivilligt arbejde. Helle er til hverdag selvstændig praktiserende psykolog http://birkholm.dk/, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi. Spørgsmåls besvares via Tvillinger.Infos Facebook side - så alle får glæde af svaret. Personlig henvendelse kan ske på email.