Tænder, tandfrembrud og tandbørstning

Når barnet fødes har det ingen tænder, men de er der – de ligger nede i gummen. Barnets tænder anlægges allerede i 7. fosteruge, men begynder først at bryde frem, når barnet er omkring 6-7 måneder. Hos enæggede tvillinger vil tænderne bryde frem i samme rækkefølge nogenlunde samtidig.

Når tænderne bryder frem, vil barnet have glæde af en bidering. Det er en god idé tidligt at anskaffe en blød babytandbørste og børste lidt på gummen, når du pusler barnet. Lad gerne barnet selv lege med tandbørsten og putte den i munden, så det bliver fortrolig med den. Når tænderne bryder igennem, skal de børstes morgen og aften med en lille smule flourtandpasta på den bløde babytandbørste.

I starten kan det være en god idé, at gøre det på puslebordet, mens barnet ligger på ryggen, senere kan du have barnet på skødet, mens du børster. Prøv at gøre tandbørstningen til en hyggestund fremfor at bruge tvang. Jo mere tvang du bruger, des mindre vil barnet få lyst til at få børstet tænder. Overvej hvornår og evt. også hvor, barnet vil være mest tilbøjelig til at være med på at få børstet tænderne. Måske det skal foregå et andet sted end på puslepladsen eller badeværelset? Måske det skal foregå over flere kortvarig omgange?

Fra 3-4 års alderen kan barnet selv holde tandbørsten, mens du fører hans/hendes hånd, og på den måde får lært ham/hende bevægelserne. Fra 6-8 års alderen kan de selv børste, men de skal have børstet efter af en voksen helt frem til 10-12 års alderen.

Dette indlæg blev udgivet i Baby, Evner, udvikling, vækst og stimulering og tagget , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Tvilling.Info drives af Helle Birkholm-Buch: cand.psych., aut. psykolog, Specialist i Klinisk Psykologi, Børnesagkyndig, selvstændig praktiserende psykolog og tvillingemor. Helene Schwarz Frederiksen: cand.pæd. i pædagogisk psykologi, tvillingefaglig rådgiver, underviser, foredragsholder og tvillingemor. Både Helle og Helene har forsket i tvillinger: Helle er den eneste psykolog i Danmark, som har præsenteret forskning på The International Congres for Twin Research: I 2004 vandt Helle "The Galton Award" på kongressen for verdens hidtil største nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie i 98% af danske kommuner. I 2012 præsenterede Helle et litteraturstudie om betydningen af tvillinger atypiske symmertriske tilknytning - deres indbyrdes tilknytningsmønstre - i forbindelse med skolestart. Helene har i 2019 lavet den største nationale undersøgelse af danske skolers holdninger og praksis i forhold til tvillingers skoleplacering i hhv. hver sin eller samme klasse med deltagelse af knap halvdelen af alle danske skoler. Det er vores personlige oplevelse af mangel på lødig information om tvillingeforholdet og tvillingers udvikling, som er motivationen bag at drive Tvillinger.Info som et videnskabeligt funderet non-profit site baseret på frivilligt arbejde. Helle er til hverdag selvstændig praktiserende psykolog http://birkholm.dk/, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi. Spørgsmåls besvares via Tvillinger.Infos Facebook side - så alle får glæde af svaret. Personlig henvendelse kan ske på email.