Svært ved at dele mor

Du er ikke min bror, du er kun en fætter… Min mor! Gå væk med dig!

Tvillinger kan have svært ved at acceptere, at de skal deles om mor/far, men når man er tvilling er dét et livsvilkår fra fødslen af for begge børn.

Nogle gange kan vi sidde og putte med det ene barn, og pludselig finder vi os i det dilemma, at medtvillingen vil være med, men det vil ham/hende, som vi putter med ikke have – eller begge vil have mor/ for sig selv!

Det kan være dybt smertefuldt at blive afvist af både mor/far og medtvilling, og når det gælder behovet for at nusse med sin mor/far, så hjælper det ikke, at få at vide, at man skal vente tur.

Prøv i stedet at fastholde, at de man altid er velkommen til at bryde ind i fællesskabet og være med, men at man ikke må afbryde og “ødelægge” det eller skubbe hinanden væk.

Hvis behovet for alenetid med mor er større, må man aftale individuelle “dates” med hvert enkelt barn, så de ikke stå udenfor og betragter at mor/far og medtvilling har noget, jeg ikke kan være med i.

I stedet for at prøve at følge dine børns aktiviteter og være der, hvor de er, med de vanskeligheder det afføder, når de vil forskellige ting og mor/far kun kan være ét sted ad gangen, så prøv at se dig selv som et samlende centrum for de aktiviteter, som I laver sammen.

Husk på, at der er fordele og ulemper ved alt – også ved at være tvilling. Nok skal de deles om mor og far, men de får samtidig muligheden for at lære, at kærlighed ikke er en afmålt ressource, men en uendelige kilde.

Dette indlæg blev udgivet i Tumling og tagget , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Tvilling.Info drives af Helle Birkholm-Buch: cand.psych., aut. psykolog, Specialist i Klinisk Psykologi, Børnesagkyndig, selvstændig praktiserende psykolog og tvillingemor. Helene Schwarz Frederiksen: cand.pæd. i pædagogisk psykologi, tvillingefaglig rådgiver, underviser, foredragsholder og tvillingemor. Både Helle og Helene har forsket i tvillinger: Helle er den eneste psykolog i Danmark, som har præsenteret forskning på The International Congres for Twin Research: I 2004 vandt Helle "The Galton Award" på kongressen for verdens hidtil største nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie i 98% af danske kommuner. I 2012 præsenterede Helle et litteraturstudie om betydningen af tvillinger atypiske symmertriske tilknytning - deres indbyrdes tilknytningsmønstre - i forbindelse med skolestart. Helene har i 2019 lavet den største nationale undersøgelse af danske skolers holdninger og praksis i forhold til tvillingers skoleplacering i hhv. hver sin eller samme klasse med deltagelse af knap halvdelen af alle danske skoler. Det er vores personlige oplevelse af mangel på lødig information om tvillingeforholdet og tvillingers udvikling, som er motivationen bag at drive Tvillinger.Info som et videnskabeligt funderet non-profit site baseret på frivilligt arbejde. Helle er til hverdag selvstændig praktiserende psykolog http://birkholm.dk/, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi. Spørgsmåls besvares via Tvillinger.Infos Facebook side - så alle får glæde af svaret. Personlig henvendelse kan ske på email.