Stress kan hæmme amningen

Når du ammer frigøres oxytocin som sørger for at mælken løber fra mælkekirtlerne ud i mælkegangene. Tidligere troede man, at mælken løb fra mælkekirtlerne ned til mælkekamrene bag brystvorten. Idag ved man, at mælken produceres i mælkekirtler, som på ydresiden er omsluttet af muskelceller, hvor mælken ophobes.

Oxytocin får disse muskelceller til at trække sig sammen og presser mælken ud i mælkegangene, som fører mælken ned til brystvorten af stadig større mælkegange. Der findes gennemsnitligt 9 hovedmælkegange. Dette kalder man nedløbsrefleksen. Hvis du er stresset, usikker eller træt kan nedløbsrefleksen svigte, men mælken forsvinder ikke.

Prøv at slappe af, tag nogle dybe vejrtrækning, nus dine børn og hav tillid til at modernatur fungerer. Prøv evt. at tænke på noget helt andet.

Du kan også stimulere din hjernes (helt præcist hypofysens) producktion af oxytocin ved at lade barnet amme eller malke ud eller ved selv at nulre dine brystvorter eller blot ved at nusse og kramme dine børn.

Dette indlæg blev udgivet i Amning, Baby og tagget , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Tvilling.Info drives af Helle Birkholm-Buch: cand.psych., aut. psykolog, Specialist i Klinisk Psykologi, Børnesagkyndig, selvstændig praktiserende psykolog og tvillingemor. Helene Schwarz Frederiksen: cand.pæd. i pædagogisk psykologi, tvillingefaglig rådgiver, underviser, foredragsholder og tvillingemor. Både Helle og Helene har forsket i tvillinger: Helle er den eneste psykolog i Danmark, som har præsenteret forskning på The International Congres for Twin Research: I 2004 vandt Helle "The Galton Award" på kongressen for verdens hidtil største nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie i 98% af danske kommuner. I 2012 præsenterede Helle et litteraturstudie om betydningen af tvillinger atypiske symmertriske tilknytning - deres indbyrdes tilknytningsmønstre - i forbindelse med skolestart. Helene har i 2019 lavet den største nationale undersøgelse af danske skolers holdninger og praksis i forhold til tvillingers skoleplacering i hhv. hver sin eller samme klasse med deltagelse af knap halvdelen af alle danske skoler. Det er vores personlige oplevelse af mangel på lødig information om tvillingeforholdet og tvillingers udvikling, som er motivationen bag at drive Tvillinger.Info som et videnskabeligt funderet non-profit site baseret på frivilligt arbejde. Helle er til hverdag selvstændig praktiserende psykolog http://birkholm.dk/, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi. Spørgsmåls besvares via Tvillinger.Infos Facebook side - så alle får glæde af svaret. Personlig henvendelse kan ske på email.