Når amningen ikke lykkes

Der lægges i dag så stor vægt på, at amningen er det bedste for børn og at man “bør” amme sine børn. Derfor kan man let komme til at føle sig som en mislykket mor, når det ikke lykkes. Men sådan er det selvfølgelig ikke. Det er til dato ikke lykkedes nogen, at dokumentere, at ammende mødre er bedre end mødre, der giver flaske – eller omvendt for den sags skyld!

Der kan være mange faktorer, der spiller ind, når amningen ikke lykkes. Ofte skyldes det manglede tro på, at der er mælk nok. Især hvis omgivelserne og personalet på barselsgangen begynder at stille spørgsmålstegn ved, “om der nu er nok til begge to”.  Hvis du så begynder at tvivle og introducerer flaske efter hver amning, så kommer du let ind i en ond spiral, hvor mælkeproduktion langsomt reduceres og så får du mindre og mindre mælk, for hver dråbe, du giver i flasken. Samtidig bliver barnet mere og mere “dovent” og vil hellere have flaske end at amme ved brystet, fordi sidstnævnte er hårdt arbejde, hvorimod mælken fra flasken stort set løber ud af sig selv.

For at lykkes med amningen er det først og fremmest vigtigt, at du har de fornødne oplysninger om amning, råmælk, mælkens sammensætning i løbet af en amning, hvordan mælkeproduktionen fremmes osv., og at du har den fornødne opbakning fra din partner.

Modermælkserstatning er ikke næsten lige så godt som modermælk, men det er en udmærket erstatning, hvis du ikke kan eller vil amme. Det er helt fint, at vælge flaske i stedet for bryst. Men det er synd, hvis det er fordi, du føler dig tvunget af omstændighederne, fordi amningen ikke rigtigt at kommet til at fungere og du egentlig helst ville amme.

Amning er en gensidig læreproces for både dig og dine børn, og det kan sagtens tage 2 måneder, før I rigtig har fået det lært, og du ikke længere føler dig usikker.
Hvis både du og børnene har fået en dårlig start på amningen – og du måske er begyndt at give flaske, selvom det var din ambition at amme – så kan du og dine spædbørn godt nå at starte forfra: Kontakt foreningen “Forældre og Fødsel”, som har gratis telefonisk ammerådgivning.

Husk på, at enhver gør det så godt, som man kan, og det væsentligste er, at du har mange positive samspil og hud-mod-hud kontakt med dine børn. Amning af tvillinger er udfordrende i de første par måneder, men det skal ikke være et mareridt for dig, for så går det udover dit overskud til at være den mor, som dine børn har brug for.

Som partner til en ammende tvillingemor, der ønsker at opgive amningen, har du en ekstra opgave i forhold til at støtte hende i, at hun er stadig er den mest fantastiske mor til lige netop Jeres børn, selvom hun ikke ammer.

Det er helt i orden at vælge ikke at amme!

Dette indlæg blev udgivet i Amning, Baby og tagget , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Tvilling.Info drives af Helle Birkholm-Buch: cand.psych., aut. psykolog, Specialist i Klinisk Psykologi, Børnesagkyndig, selvstændig praktiserende psykolog og tvillingemor. Helene Schwarz Frederiksen: cand.pæd. i pædagogisk psykologi, tvillingefaglig rådgiver, underviser, foredragsholder og tvillingemor. Både Helle og Helene har forsket i tvillinger: Helle er den eneste psykolog i Danmark, som har præsenteret forskning på The International Congres for Twin Research: I 2004 vandt Helle "The Galton Award" på kongressen for verdens hidtil største nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie i 98% af danske kommuner. I 2012 præsenterede Helle et litteraturstudie om betydningen af tvillinger atypiske symmertriske tilknytning - deres indbyrdes tilknytningsmønstre - i forbindelse med skolestart. Helene har i 2019 lavet den største nationale undersøgelse af danske skolers holdninger og praksis i forhold til tvillingers skoleplacering i hhv. hver sin eller samme klasse med deltagelse af knap halvdelen af alle danske skoler. Det er vores personlige oplevelse af mangel på lødig information om tvillingeforholdet og tvillingers udvikling, som er motivationen bag at drive Tvillinger.Info som et videnskabeligt funderet non-profit site baseret på frivilligt arbejde. Helle er til hverdag selvstændig praktiserende psykolog http://birkholm.dk/, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi. Spørgsmåls besvares via Tvillinger.Infos Facebook side - så alle får glæde af svaret. Personlig henvendelse kan ske på email.