Top10 bedsteforældrene bør vide om tvillinger og tvillingeskabet

Hvordan tvillingers indbyrdes relation – deres tvillingeskab – håndteres, har stor betydning for deres relationelle muligheder og dermed for deres individuelle udvikling i et livslangt perspektiv.

Er du bedsteforældre til tvillinger og vil du gerne vide hvilke særlige opmærksomhedspunkter, der kan være i forhold til håndtering af netop jeres tvillingers særlige tvillingeskab. Så får du her en kort Top 10.

Nedenstående bygger på forskning om betydningen af tvillingeskabet i forbindelse med det enkelte barns individuelle udvikling. Det er inspireret af, de udfordringer, som jeg har oplevet hos mange af de tvillingeforældre, jeg har rågivet gennem snart 20 år. Derfor tror jeg også, at mange forældre til tvillinger, vil sætte pris på, at kunne give denne artikel til deres forældre og svigerforældre.

Du kan bl.a. læse om håndtering af sammenligninger, præferencer/yndlingsbarnebarn, forskellen på tvillinger og enkeltfødte, lighed- og forskelsbehandling.

Fokus på bedsteforældres relation til tvillingebørnebørn.

1. Sammenlign ikke tvillinger med enkeltfødte børn

  • Drop at sammenligne tvillinger med enkeltfødte søskende: Det kan være overvældende at forholde sig til to jævnaldrende på én gang, både i forhold til at imødekomme to individuelle behov, men også i forhold til når de begynder at løbe i hver sin retning og finde på narrestreger. Det ,den ene ikke finder på, kan den anden finde på og så er der det, de finder på sammen. Dertil kommer deres indbyrdes konflikter, som kan virke voldsomme. Tvillinger fylder mere i landskabet, fordi de er tvillinger – ikke fordi de hver især er mere voldsomme eller uopdragne.

2. Fælles eller individuelle gaver

  • Alle tvillinger er forskellige, så vær fleksibel og tal med forældrene om, hvad der vil give mest glæde – måske én stor fælles gave, måske individuelle gaver, hvor de hver især kan pakke op, måske en kombination, så de både kan pakke op i fællesskab og hver for sig. Især for de mindre børn, er det at pakke gaven op en næsten lige så vigtigt som selve gaven.
  • Nogle tvillinger trives med at få forskellige gaver, for andre vil det give mere skuffelse og jalousi end glæde.
  • Husk, at selvom det er dobbelt så dyrt (på een gang) at købe to gaver, så er tvillinger to individuelle børn og det er ikke okay, at de får “en halv gave” hver, bare fordi de er født samtidig.

3. Gode råd om tiltale og omtale

  • Omtal og tiltal dem ikke som ”tvillingerne” eller andre par-betegnelser – brug deres navne.
  • Undgå at se på tvillinger som store- og lillebror/søster. Tvillinger er undfanget samtidig og er derfor lige gamle, uanset hvem der er født først. Med alderen kan betegnelserne skabe unødige ulighed og unødige konflikter mellem dem.

4. Yndlingsbørnebørn og præferencer

Du skal være oprettet som bruger for at læse resten af denne artikel. Du kan også logge ind hvis du allerede er bruger.

Dette indlæg blev udgivet i Baby, Bedsteforældre, Ikke kategoriseret af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Tvilling.Info drives af Helle Birkholm-Buch: cand.psych., aut. psykolog, Specialist i Klinisk Psykologi, Børnesagkyndig, selvstændig praktiserende psykolog og tvillingemor. Helene Schwarz Frederiksen: cand.pæd. i pædagogisk psykologi, tvillingefaglig rådgiver, underviser, foredragsholder og tvillingemor. Både Helle og Helene har forsket i tvillinger: Helle er den eneste psykolog i Danmark, som har præsenteret forskning på The International Congres for Twin Research: I 2004 vandt Helle "The Galton Award" på kongressen for verdens hidtil største nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie i 98% af danske kommuner. I 2012 præsenterede Helle et litteraturstudie om betydningen af tvillinger atypiske symmertriske tilknytning - deres indbyrdes tilknytningsmønstre - i forbindelse med skolestart. Helene har i 2019 lavet den største nationale undersøgelse af danske skolers holdninger og praksis i forhold til tvillingers skoleplacering i hhv. hver sin eller samme klasse med deltagelse af knap halvdelen af alle danske skoler. Det er vores personlige oplevelse af mangel på lødig information om tvillingeforholdet og tvillingers udvikling, som er motivationen bag at drive Tvillinger.Info som et videnskabeligt funderet non-profit site baseret på frivilligt arbejde. Helle er til hverdag selvstændig praktiserende psykolog http://birkholm.dk/, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi. Spørgsmåls besvares via Tvillinger.Infos Facebook side - så alle får glæde af svaret. Personlig henvendelse kan ske på email.