I chok over at vente tvillinger?

Hvis du lige har fået at vide, at du venter tvillinger, befinder du dig sandsynligvis stadig i chokfasen.

For nogle er det en overlykkelig oplevelse, måske især hvis I længe prøvet at få børn uden held – og nu får to på én gang.

For andre er chokfasen mere smertefuld og måske præget af sorg og bekymring, hvor rigtig mange ting kan fylde, men særligt sorgen over ikke at opleve at få ét barn og frygten for ikke at have kærlighed nok til to (eller flere) kan fylde.

Nedenfor kan du læse om nogle af de “forbundte” tanker, som kan fylde i starten. Der er andre artikler, hvor du finder information om, hvad du kan forvente i den første tid og hvordan I kan håndtere de udfordringer, som er knyttet til tvillingeforældreskabet.

Velkommen til en unik og særlig rejse ind i tvillingeforældreskabet – og lad mig berolige dig med, at en dansk undersøgelse har vist, at tvillingeforældre ville vælge tvillinger igen, hvis de fik valget mellem et barn eller tvillinger.

Frygt for ikke at have kærlighed nok

Mange beskriver en bekymring for, om de har kærlighed nok til to, om de kan være en god nok mor.

Her er det vigtigt at huske på, at det er nok at gøre sit bedste. Tvillinger giver mange glæder og selvom den allerførste tid kan synes hård, så er den relativ kort (taget i betragtning af at børnene om få år hellere vil være sammen med legekammerater end med dig!).

Og hvis du skulle komme til at føle dig utilstrækkelig, så husk på to ting:

  1. Når din hjerne kredser om frygten for ikke at slå til, så er tankerne mentalt input – de er ikke en sandhed om dig. Den tænkning opstår i din hjerne, fordi du står overfor noget ukendt og virkelig, virkelig vigtigt. Det er faktisk din hjerne, der “bare” minder dig om, hvor vigtig det er for dig, at gøre dig umage med at være en god mor/far.
  2. Hvis du oplever dig utilstrækkelig i forhold til opgaven, så er det også værd at huske på – at opgaven er overvældende og det er ikke det samme, som at dine evner ikke rækker.

Sorg over tabet af enebarnet

I starten oplever mange, at deres verden styrter sammen om dem, og en del tvillingegravide tuder i flere dage og nogle også i flere uger.

Noget af det kan handle om ”tabet af enebarnet”, især hvis man er førstegangsgravid og derfor synes, at man aldrig kommer til at opleve den ultimative symbiose, som mor-barn forholdet er, når der er ét barn.

En del nybagte tvillingemødre oplever således først at skulle igennem en kortere sorgperiode, før de kan begynde at vænne sig til tanken om tvillinger og derfra langsomt begynde at glæde sig.

Hvis det er sådan, du oplever det, så giv dig selv lov til at tage tingene med ro, tingene udvikler sig og langsomt vil du begynde at vende dig til tanken – og måske en dag tage dig selv i at tænke at “et barn ad gangen, kan være lidt fattigt”.

Bekymringer for det barn, I måske har i forvejen

Hvis du har børn i forvejen er det måske bekymringer for, hvordan du skal få tid nok til den store, når der er to (eller tre spædbørn), som kræver din tid og opmærksomhed.

Selvom det er en større omvæltning, at blive storebror eller storesøster til tvillinger, så kan det, at der nu i Jeres familie vil blive en børnefolk, give et øget børneperspektiv, som kan give mere børneliv i familien. Flere komplekse søskendesamspil øger børns sociale kompetencer.

I nogle af de andre artikler, vil du kunne læse om de unikke udfordringer og de unikke fordele, der kan være ved at være søskende til tvillinger samt input til forberedelse af større søskende.

Er der plads nok – i bl.a. bilen?

I chokfasen dukker der også hurtigt planlægningstanker op. Er bilen stor nok til en tvillingebarnvogn? Er der plads til flere børnesæder i bilen? Hvad med boforhold og økonomi? Behovet for at få de praktiske ting på plads melder sig og mange oplever næsten et dobbelt så stort behov for at få alting på plads. Andre er tilbageholdende med at gå gøre alting klar, hvis nu…

Vær opmærksom på at der er 50% risiko for for tidlig fødsel og derfor er det ofte en god idé, at komme tidligere igang med forberedelserne i god tid. Der bliver også nok at se til, når du har født, så derfor er det også godt, at være ekstra forberedt med alle de praktiske ting, som vil gøre hverdagen lettere.

Fortrydelse og frygt for at blive bundet og miste friheden

Nogle fædre fortæller, hvordan de i chokfasen i det skjulte kan fortryde, at de har fået børn med een “som laver tvillinger”. Fædre fortæller om en uvirkelighedsfølelse, som først begynder at aftage i takt med de hyppige scanninger, som kommer i slutningen af graviditeten.

Undersøgelser viser, at scanningerne er med til at styrke især fædres følelsesmæssige bånd til deres børn. Mødre mærker graviditetens forandringer på sin krop og er hurtigere til, at begynde at navigere ud fra de nye realiteter og begynde at “bygge rede”.

Det betyder også, at mødre og fædre kan rammes af frygten for, at deres liv aldrig kommer til at handle om andet på forskellige tidspunkter i forældredannelsen. Fædre oplever det oftere, når de får nyheden om, at skulle være far, mens tvillingemødre oftere rammes af denne følelse af bundethed og tab af frihed i den sidste del af graviditeten og især når børnene kommer til verden.

Husk at tal med hinanden om, hvordan I har det og tag hensyn til, at I måske er forskellige steder i forhold til at vende jer til tanken. Derfor kan I også have forskellige behov i forhold til, hvad I synes der er vigtigt.

Kommunikation, lydhørhed og omsorg for hinanden er det vigtigste i chokfasen.

Dette indlæg blev udgivet i Gravid, Graviditet og tagget af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Tvilling.Info drives af Helle Birkholm-Buch: cand.psych., aut. psykolog, Specialist i Klinisk Psykologi, Børnesagkyndig, selvstændig praktiserende psykolog og tvillingemor. Helene Schwarz Frederiksen: cand.pæd. i pædagogisk psykologi, tvillingefaglig rådgiver, underviser, foredragsholder og tvillingemor. Både Helle og Helene har forsket i tvillinger: Helle er den eneste psykolog i Danmark, som har præsenteret forskning på The International Congres for Twin Research: I 2004 vandt Helle "The Galton Award" på kongressen for verdens hidtil største nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie i 98% af danske kommuner. I 2012 præsenterede Helle et litteraturstudie om betydningen af tvillinger atypiske symmertriske tilknytning - deres indbyrdes tilknytningsmønstre - i forbindelse med skolestart. Helene har i 2019 lavet den største nationale undersøgelse af danske skolers holdninger og praksis i forhold til tvillingers skoleplacering i hhv. hver sin eller samme klasse med deltagelse af knap halvdelen af alle danske skoler. Det er vores personlige oplevelse af mangel på lødig information om tvillingeforholdet og tvillingers udvikling, som er motivationen bag at drive Tvillinger.Info som et videnskabeligt funderet non-profit site baseret på frivilligt arbejde. Helle er til hverdag selvstændig praktiserende psykolog http://birkholm.dk/, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi. Spørgsmåls besvares via Tvillinger.Infos Facebook side - så alle får glæde af svaret. Personlig henvendelse kan ske på email.