Springer tvillinger en generation over?

Enæggethed er et af naturens tilfældige luner, mens tveæggethed menes at være arveligt. Genet for at producere to æg videreføres hos både mænd og kvinder, selvom det naturligvis kun kommer til udtryk hos kvinder.

Det er sandsynligvis derfor myten om, at tvillinger springer en generation over er opstået. Det er altså ikke tilfældet.

  • 1/3 af samtlige tvillingefødsler er enæggede.
  • 1/3 er tveæggede af samme køn.
  • 1/3 er tveæggede af hver sit køn.

Den hyppigst forekommende tvillingetype er således dreng/pige tvillinger, dernæst pige/pige og så dreng/dreng. Enæggede dreng/dreng tvillinger er den mindst udbredte tvillingetype.

Nyere forskning viser desuden, at der teoretisk set også findes en tredje tvillingetype; nemlig “halv-identiske tvillinger”.

Fosterhinde og moderkage afgør ikke sagen

Mange tror, at man kan afgøre, hvorvidt tvillinger er enæggede eller tveæggede, afhængig af, hvorvidt de havde hver deres fosterhinde og moderkage eller ej. Tesen skulle være, at de er enæggede, hvis de deles om fosterhinde og moderkage, men det er ikke tilfældet. Det afhænger nemlig af, hvornår i graviditeten at ægget deler sig i to dele (og bliver til to fostre).

Det er faktisk også sådan, at enæggede tvillinger ofte fødes med større vægtforskel end tveæggede tvillinger, sandsynligvis pga. forskellige påvirkninger under graviditeten. Forskellen mindskes dog i de fleste tilfælde med tiden. Hånd- og fingeraftryk kan sågar være forskellige, selvom tvillinger er enæggede. Den eneste helt sikre metode til at afgøre om tvillinger er en- eller tveæggede er en DNA test.

Tveæggede

Tveæggede tvillinger har som udgangspunkt altid:  

  • 2 ydre fosterhinder
  • 2 indre fosterhinder
  • 2 moderkager

For 50% af de tveæggede har dog tilsyneladende kun 1 moderkage. Det sker hvis, de to æg sætter sig tæt på hinanden i livmoderen og moderkagerne derved vokser sammen. Så kommer det til at se ud som om, der kun er 1 moderkage.

Enæggede

Det befrugtede æg deler sig inden for de første 3 dage efter befrugtningen

Dette er tilfældet for 15% af alle enæggede tvillinger. De får (præcis som 50% af de tveæggede):

  • 2 ydre fosterhinder
  • 2 indre fosterhinder
  • 2 moderkager

Det befrugtede æg deler sig 4-8 dage efter befrugtningen.

Dette er tilfældet for 70% af alle enæggede tvillinger. De får:

  • 1 ydre fosterhinde
  • 2 indre fosterhinder
  • 1 moderkage

Det befrugtede æg deler sig 8-10 dage efter befrugtningen.

Dette ser i meget få tilfælde (under 1%). I disse tilfælde får de enæggede tvillinger:

  • 1 ydre fosterhinde
  • 1 indre fosterhinde
  • 1 moderkage

Det befrugtede æg deler sig senere end 12 dage efter befrugtningen

Hvis ægget deler sig senere end 12 dage efter befrugtningen, bliver tvillingerne siamesiske, dvs. kommer til at sidde sammen. I Danmark forekommer dette formodentlig mindre end én gang hvert 5. år.

Dette indlæg blev udgivet i Enæggede eller tveæggede, Gravid og tagget , , , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Tvilling.Info drives af Helle Birkholm-Buch: cand.psych., aut. psykolog, Specialist i Klinisk Psykologi, Børnesagkyndig, selvstændig praktiserende psykolog og tvillingemor. Helene Schwarz Frederiksen: cand.pæd. i pædagogisk psykologi, tvillingefaglig rådgiver, underviser, foredragsholder og tvillingemor. Både Helle og Helene har forsket i tvillinger: Helle er den eneste psykolog i Danmark, som har præsenteret forskning på The International Congres for Twin Research: I 2004 vandt Helle "The Galton Award" på kongressen for verdens hidtil største nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie i 98% af danske kommuner. I 2012 præsenterede Helle et litteraturstudie om betydningen af tvillinger atypiske symmertriske tilknytning - deres indbyrdes tilknytningsmønstre - i forbindelse med skolestart. Helene har i 2019 lavet den største nationale undersøgelse af danske skolers holdninger og praksis i forhold til tvillingers skoleplacering i hhv. hver sin eller samme klasse med deltagelse af knap halvdelen af alle danske skoler. Det er vores personlige oplevelse af mangel på lødig information om tvillingeforholdet og tvillingers udvikling, som er motivationen bag at drive Tvillinger.Info som et videnskabeligt funderet non-profit site baseret på frivilligt arbejde. Helle er til hverdag selvstændig praktiserende psykolog http://birkholm.dk/, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi. Spørgsmåls besvares via Tvillinger.Infos Facebook side - så alle får glæde af svaret. Personlig henvendelse kan ske på email.