Bækkenbundsøvelser før og efter fødslen

Bækkenbundsmusklerne er en masse små muskler omkring skede, endetarm og urinrør. Det er vigtigt at træne bækkenbunden både før og efter fødslen og helst hver dag.

Det er bedst at lave øvelserne i forskellige udgangspositioner,f.eks. stående, siddende, liggende. En god stilling for øvelserne er også at sidde på knæ med let spredte ben.

Slap af, træk vejret ned i maven og luk øjnene, så du bedre kan koncentrere dig. Træk musklerne rundt om skede og endetarm sammen uden at stramme musklerne i baller og mave. Det skal føles som om du trækker musklerne opad som en indvendig elevator.

Det er små bevægelser, og du kan mærke hvordan du får fat i forskellige muskler, når du bruger forskellige udgangspositioner. Prøv evt. at sidde på en stol og læne dig hhv. frem og tilbage og mærk forskel. Du kan også lægge en hånd på området omkring skedeåbningen og mærke, at området trækkes lidt opad.

Hold sammentrækningen i 5-10 sekunder før du langsomt slipper.Gentag dette 5-10 sekunders hold 8-10 ganger, og gentag min. tre gange dagligt.

Når du kan lave disse øvelser uden problemer, kan du gå videre. Træk musklerne sammen og op som beskrevet ovenfor. Når du ikke kan trække længere op, holder du sammentrækningen og laver små ekstra sammentrækninger ”ovenpå” med 1 sek. mellemrum. Lav 5-6 av disse små ekstraøvelser før du slipper og slapper af.

Dette indlæg blev udgivet i Gravid, Graviditet og tagget , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Tvilling.Info drives af Helle Birkholm-Buch: cand.psych., aut. psykolog, Specialist i Klinisk Psykologi, Børnesagkyndig, selvstændig praktiserende psykolog og tvillingemor. Helene Schwarz Frederiksen: cand.pæd. i pædagogisk psykologi, tvillingefaglig rådgiver, underviser, foredragsholder og tvillingemor. Både Helle og Helene har forsket i tvillinger: Helle er den eneste psykolog i Danmark, som har præsenteret forskning på The International Congres for Twin Research: I 2004 vandt Helle "The Galton Award" på kongressen for verdens hidtil største nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie i 98% af danske kommuner. I 2012 præsenterede Helle et litteraturstudie om betydningen af tvillinger atypiske symmertriske tilknytning - deres indbyrdes tilknytningsmønstre - i forbindelse med skolestart. Helene har i 2019 lavet den største nationale undersøgelse af danske skolers holdninger og praksis i forhold til tvillingers skoleplacering i hhv. hver sin eller samme klasse med deltagelse af knap halvdelen af alle danske skoler. Det er vores personlige oplevelse af mangel på lødig information om tvillingeforholdet og tvillingers udvikling, som er motivationen bag at drive Tvillinger.Info som et videnskabeligt funderet non-profit site baseret på frivilligt arbejde. Helle er til hverdag selvstændig praktiserende psykolog http://birkholm.dk/, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi. Spørgsmåls besvares via Tvillinger.Infos Facebook side - så alle får glæde af svaret. Personlig henvendelse kan ske på email.