Så store er dine tvillinger fra 16. graviditesuge til fødsel

Her kan du få et indtryk af, hvor store tvillingefostre er på forskellige tidspunkter af graviditeten. Se fodaftryk fra rigtige babyer født i hhv. uge 24., 28., 32., 36 og 40 og få et indtryk af hvor store tvillingefostres hoveder er.

Størrelse af fødder

Fodaftryk nedenfor er fra rigtige babyer – klik på billede for at se fodaftrykkene i det rigtige størrelsesforhold. Fra uge 24 til 40  fordobles føddernes størrelse. Børn født efter 24 uger har fodaftryk, der kun lige er 4 cm i længden, men selv disse små nyfødte har allerede tydelige fodspor og fingeraftryk En tomme (1″) svarer til 2,54 cm.

Fodaftrykkene af babyer på 28 uger er på størrelse med en tommelfinger. Efter 40 uger er de som længden af ​​håndfladen.

Kropslængde

Børn født efter 24 uger har en kropslængde på ca. 30 cm, ved at 28 uger er det ca. 38 cm, ved 32 uger ca 42 cm, ved 36 uger ca. 47 cm, og ved 40 uger ca. 50 cm.

Et lille fif: Når du køber tøj i babystørrelser, er størrelsen angivet i kropslængde. De fleste babyer vokser meget hurtigt, så køb ikke for meget i størrelse 44 og 50.

Hovedets størrelse

Cirklerne nedenfor viser den gennemsnitlige hovedomkreds af en baby fra 16 uger til 40 uger af graviditeten klik på billedet for at se hovedstørrelserne i det rigtige størrelsesforhold. Ved fødslen er et barns hoved ca. 1/4 af dets kropslængde, sammenlignet med en voksen, hvor hoved er ca. en 1/8 dets kropslængde.

For at hjælpe med at sætte disse størrelser i perspektiv, er de her sammenlignet nogle almindelige fødevarer:

  • 16 uger: en abrikos
  • 20 uger: et æg
  • 24 uger: en mandarin
  • 28 uger: en citron
  • 32 uger: en stor appelsin
  • 36 uger: en grapefrugt
  • 40 uger: en lille honningmelon

Tak til Barbara Luke (www.drbarbaraluke.com), med hvis tilladelse ovenstående er gengivet.

Tak til Barbara Luke (www.drbarbaraluke.com), med hvis tilladelse ovenstående er gengivet.

Dette indlæg blev udgivet i Fosterliv, Gravid og tagget af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Tvilling.Info drives af Helle Birkholm-Buch: cand.psych., aut. psykolog, Specialist i Klinisk Psykologi, Børnesagkyndig, selvstændig praktiserende psykolog og tvillingemor. Helene Schwarz Frederiksen: cand.pæd. i pædagogisk psykologi, tvillingefaglig rådgiver, underviser, foredragsholder og tvillingemor. Både Helle og Helene har forsket i tvillinger: Helle er den eneste psykolog i Danmark, som har præsenteret forskning på The International Congres for Twin Research: I 2004 vandt Helle "The Galton Award" på kongressen for verdens hidtil største nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie i 98% af danske kommuner. I 2012 præsenterede Helle et litteraturstudie om betydningen af tvillinger atypiske symmertriske tilknytning - deres indbyrdes tilknytningsmønstre - i forbindelse med skolestart. Helene har i 2019 lavet den største nationale undersøgelse af danske skolers holdninger og praksis i forhold til tvillingers skoleplacering i hhv. hver sin eller samme klasse med deltagelse af knap halvdelen af alle danske skoler. Det er vores personlige oplevelse af mangel på lødig information om tvillingeforholdet og tvillingers udvikling, som er motivationen bag at drive Tvillinger.Info som et videnskabeligt funderet non-profit site baseret på frivilligt arbejde. Helle er til hverdag selvstændig praktiserende psykolog http://birkholm.dk/, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi. Spørgsmåls besvares via Tvillinger.Infos Facebook side - så alle får glæde af svaret. Personlig henvendelse kan ske på email.