Introduktion af skemad

Når børnene er klar til skemad, skal du være opmærksom på, at de fortsat har brug for bryst eller flaske som hovedernæring. Efter et bryst/flaske måltid kan du tilbyde dem en til to spiseskefulde tyndflydende grød, f.eks. rismels-, hirseflage-, eller majsmelsgrød.

I starten handler det mest om at vænne sig til, at få skeen i munden og til den nye smagsoplevelse, som grød er.Tilbyd dem derfor samme type grød i 3-5 dage i træk, så de vænner sig til smagen.

Grødens konsistens skal være mere suppe- end grødagtig, for at børnene kan synke det – tænk på at konsistensen i starten ikke skal være alt for forskellige fra det, de er vant til. Sørg for at det er en blød gummiske, som ikke er for bred til deres små munde. Hvis de slet ikke vil tage skeen, så hold 3-5 dages pause og prøv igen. Prøv eventuelt også at tilbyde dem at smage grøden på din finger i en overgangsperiode, indtil de vil tage skeen.

Til at starte med er det nok at tilbyde dem grød én gang dagligt, på et tidspunkt, der passer både dig og børnene. Hvis børnene er for sultne, når du prøver at give dem skemad, kan de have svært ved at have tålmodighed til at spise skemad, for de forbinder det endnu ikke med det at blive mætte.

Til at begynde med virker det ikke som om, de spiser særligt meget. Forvent ikke at de tager mere en 3-5 teskefulde. Det kræver stor tålmodighed, for børnene skal jo først til at lære at spise – og skal jo nu vænne sig til en helt ny oplevelse.

Når børnene er kommet op på 2-3 spiseskefulde grød dagligt, kan du begynde at tilbyde dem mad to gange dagligt. Og du kan efterhånden begynde at tilsætte mindre væske, så grøden blive mindre suppeagtig og mere grødagtig. Et tegn på, at de er klar til dette, er bl.a. at deres tyggebevægelser også begynder at bliver mere fra side til side (lige som hvis man skær tænder). Nu kan du også begynde at tilbyde dem frugt- og grøntsagsmos, men sørg for at holde dig til én ny smagsoplevelse ad gangen, så de får lov at udvide deres oplevelsesverden i små skridt.

Husk at dine børns appetit varierer fra måltid til måltid og fra dag til dag, præcis som din egen appetit.

Nogle mener, det er lige meget om, tvillinger spiser af den samme ske, fordi de alligevel vil smitte hinanden med hvad der nu måtte være i omløb andre gør meget ud af, at de får af hver sin ske præcis som andre søskende, jo heller ikke spiser af samme ske. Det er meget en smagssag.

Dette indlæg blev udgivet i Baby, Livet med tvillinger og tagget af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Tvilling.Info drives af Helle Birkholm-Buch: cand.psych., aut. psykolog, Specialist i Klinisk Psykologi, Børnesagkyndig, selvstændig praktiserende psykolog og tvillingemor. Helene Schwarz Frederiksen: cand.pæd. i pædagogisk psykologi, tvillingefaglig rådgiver, underviser, foredragsholder og tvillingemor. Både Helle og Helene har forsket i tvillinger: Helle er den eneste psykolog i Danmark, som har præsenteret forskning på The International Congres for Twin Research: I 2004 vandt Helle "The Galton Award" på kongressen for verdens hidtil største nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie i 98% af danske kommuner. I 2012 præsenterede Helle et litteraturstudie om betydningen af tvillinger atypiske symmertriske tilknytning - deres indbyrdes tilknytningsmønstre - i forbindelse med skolestart. Helene har i 2019 lavet den største nationale undersøgelse af danske skolers holdninger og praksis i forhold til tvillingers skoleplacering i hhv. hver sin eller samme klasse med deltagelse af knap halvdelen af alle danske skoler. Det er vores personlige oplevelse af mangel på lødig information om tvillingeforholdet og tvillingers udvikling, som er motivationen bag at drive Tvillinger.Info som et videnskabeligt funderet non-profit site baseret på frivilligt arbejde. Helle er til hverdag selvstændig praktiserende psykolog http://birkholm.dk/, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi. Spørgsmåls besvares via Tvillinger.Infos Facebook side - så alle får glæde af svaret. Personlig henvendelse kan ske på email.