Betydningen af tvillingers samsovning for præmature

Der findes ikke mange undersøgelser af, hvilken betydning det har for for tidligt fødte tvillinger at ligge/sove sammen.

Dette har et amerikansk forskerhold nu forsøgt at råde bod på ved at måle på tvillingernes hjerterytme og vejrtrækning.

[restrict … ]

Hos 11 for tidligt fødte (dvs. før uge 37) tvillingepar med en gennemsnitlig fødselsvægt på ca. 1.700 gram og fødselsalder varierende fra uge 29 til uge 35 registrerede man evt. forskelle i hjerterymte og vejrtrækning. Dette gjorde man når de sov hhv. alene og sammen med hinanden. Man foretog også andre fysiologisk mål, som f.eks. temperatur.

De eneste forskelle man fandt med statistisk signifikans var en forskel i antallet af apnø episoder, som viste sig at blive reduceret til næsten 1/3, når tvillingerne fik lov at ligge sammen. Apnø er en pause i vejrtrækningen som er på mere end 10 sekunder.

Årsagen til denne reduktion mener forskerne måske skal findes i det faktum, at tvillingernes indbyrdes stimulation gør at de, når de er sammen, er i en fysiologisk mere opmærksom tilstand.

Dette lille studie viste altså ingen ulemper ved at lade i øvrigt raske for tidligt fødte tvillinger sove sammen – tværtimod.

[/restrict]