Hvem får tvillinger?

Lidt mere en 1% (1 ud af 83) af alle kvinder får tvillinger.

Hvis du selv er tveægget tvilling eller der i øvrigt er tveæggede tvillinger i din familie er sandsynligheden for at få tvillinger 5% (uanset om det er på din mors eller fars side af familien). Har du allerede født tveæggede tvillinger er sandsynligheden for, at din næste graviditet også bliver med tvillinger 10%. Hvorvidt der er enæggede tvillinger i din familie eller ej har ingen betydning, da det kun er tveæggethed, der er arveligt.
Hvis man har fået tvillinger før er sandsynligheden for at få tvillinger igen 10%

Jf. Dansk Tvillingeregistrets undersøgelser er kvindens alder dén faktor, der er af størst betydning for, hvorvidt kvinden løsner to æg i samme menstruationscyklus (dvs. for at få tveæggede tvillinger); Jo ældre des større sandsynlighed. Alder betyder så vidt vides ikke noget i forhold til enæggede tvillinger.

Derudover betyder kvinden race også noget. Kvinder med afrikansk afstamning har størst sandsynlighed for at få tvillinger, her er 1 ud af hver 70. fødsel en flerlingefødsel. Blandt kvinder med kaukasisk afstamning er sandsynligheden 1:88. Japanske kvinders sandsynlighed er 1:150, mens kinesiske tvillinger er uhyre sjældne, idet kun 1 ud af hver 300 fødsel er en tvillingefødsel. Dette gælder primært tveæggede, enæggethed lader ikke til at være påvirket af genetiske faktorer.

Samlet set er sandsynligheden for at få tvillinger størst, hvis:

  • Hvis man har tvillinger i familien.
  • Hvis man har fået tvillinger før.
  • Jo flere børn man har i forvejen.
  • Jo ældre kvinden er.
  • Jo højere kvinden er.
  • Jo højere BMI
Dette indlæg blev udgivet i Gravid, Hvem får tvillinger og tagget , , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Tvilling.Info drives af Helle Birkholm-Buch: cand.psych., aut. psykolog, Specialist i Klinisk Psykologi, Børnesagkyndig, selvstændig praktiserende psykolog og tvillingemor. Helene Schwarz Frederiksen: cand.pæd. i pædagogisk psykologi, tvillingefaglig rådgiver, underviser, foredragsholder og tvillingemor. Både Helle og Helene har forsket i tvillinger: Helle er den eneste psykolog i Danmark, som har præsenteret forskning på The International Congres for Twin Research: I 2004 vandt Helle "The Galton Award" på kongressen for verdens hidtil største nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie i 98% af danske kommuner. I 2012 præsenterede Helle et litteraturstudie om betydningen af tvillinger atypiske symmertriske tilknytning - deres indbyrdes tilknytningsmønstre - i forbindelse med skolestart. Helene har i 2019 lavet den største nationale undersøgelse af danske skolers holdninger og praksis i forhold til tvillingers skoleplacering i hhv. hver sin eller samme klasse med deltagelse af knap halvdelen af alle danske skoler. Det er vores personlige oplevelse af mangel på lødig information om tvillingeforholdet og tvillingers udvikling, som er motivationen bag at drive Tvillinger.Info som et videnskabeligt funderet non-profit site baseret på frivilligt arbejde. Helle er til hverdag selvstændig praktiserende psykolog http://birkholm.dk/, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi. Spørgsmåls besvares via Tvillinger.Infos Facebook side - så alle får glæde af svaret. Personlig henvendelse kan ske på email.