Halv-identiske tvillinger

Det sker ofte, at forældre til tvillinger, synes at deres børn ligner hinanden meget, men ikke helt nok til at de kan være enæggede. Nu ser det ud til at, der måske kan findes en forklaring på dette. Det indtil videre temmelig teoretiske fænomen hedder halv-identiske tvillinger (på engelsk Polar Body Twinning).

 

 

 

 

 

Når en ægcelle løsnes fra æggestokken har ægget 46 kromosomer, og der skal som bekendt kun bruges halvdelen, altså 23, for at ægcellen kan modtage de andre 23 fra mandens sædcelle. (Det er på kromosomerne, at generne/arveanlæggene sidder).

Ægcellen er derfor nødt til, at dele sig i en særlig proces der hedder meiosis. Under meiosis deler ægget sig i to dele; en stor og en lille. Den store del bliver til det modne æg, der er klar til at modtage en sædcelle. Den lille del får næsten ikke noget cellemasse og vil derfor under normale omstændigheder gå til grunde ret hurtigt. Men den lille del har alle delene til at blive til et æg, den har bare ikke særlig meget cellemasse omkring kernen, og det er nødvendigt, at have en vis mængde cellemasse hvis cellen skal kunne dele sig.

 

 

 

 

 

Men i nogle særlige tilfælde kan den lille del, som kaldes for en Polar celle, rent faktisk blive befrugtet hvis der kommer en sædcelle, inden den går til grunde. Eftersom ægcellen og Polar cellen indeholder helt ens arvemasse vil der kunne dannes tvillinger, der har op til 75% helt identisk arvemasse (tveæggede tvillinger har max. 50% identisk arvemasse).

 

 

 

 

Selvom sædcellerne kommer fra den samme mand, vil arvemassen i sædcellerne være forskellig. F.eks. er det jo mandens sæd der bestemmer om det skal være en dreng eller en pige. Det kan derfor lade sig gøre at, have halv-identiske tvillinger af forskelligt køn!

 

 

 

 

Det hører til alt dette, at det indtil videre kun er lykkedes at bevise eksistensen af halv-identiske tvillinger i et enkelt tilfælde i 1981 i et sæt aborteret tvillinger, hvor den ene tvilling var uden hjerte (acardiac) og havde tre komplette sæt X-chromosomer.

Dette indlæg blev udgivet i Enæggede eller tveæggede, Gravid og tagget af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Tvilling.Info drives af Helle Birkholm-Buch: cand.psych., aut. psykolog, Specialist i Klinisk Psykologi, Børnesagkyndig, selvstændig praktiserende psykolog og tvillingemor. Helene Schwarz Frederiksen: cand.pæd. i pædagogisk psykologi, tvillingefaglig rådgiver, underviser, foredragsholder og tvillingemor. Både Helle og Helene har forsket i tvillinger: Helle er den eneste psykolog i Danmark, som har præsenteret forskning på The International Congres for Twin Research: I 2004 vandt Helle "The Galton Award" på kongressen for verdens hidtil største nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie i 98% af danske kommuner. I 2012 præsenterede Helle et litteraturstudie om betydningen af tvillinger atypiske symmertriske tilknytning - deres indbyrdes tilknytningsmønstre - i forbindelse med skolestart. Helene har i 2019 lavet den største nationale undersøgelse af danske skolers holdninger og praksis i forhold til tvillingers skoleplacering i hhv. hver sin eller samme klasse med deltagelse af knap halvdelen af alle danske skoler. Det er vores personlige oplevelse af mangel på lødig information om tvillingeforholdet og tvillingers udvikling, som er motivationen bag at drive Tvillinger.Info som et videnskabeligt funderet non-profit site baseret på frivilligt arbejde. Helle er til hverdag selvstændig praktiserende psykolog http://birkholm.dk/, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi. Spørgsmåls besvares via Tvillinger.Infos Facebook side - så alle får glæde af svaret. Personlig henvendelse kan ske på email.