Fagfolk tager fejl af enæggede og tveæggede

Det er ikke altid til at vide, om tvillinger er enæggede eller tveæggede, desværre lader det til, at en del tvillingeforældre fejlinformeres om deres tvilllingers zygocitet. Zygot betyder æg, og zygocitet henviser til om tvillingerne er enæggede (monozygote) eller tveæggede (dizygote).

En undersøgelse fra 2004 blandt medlemmer af The American College of Obstetricians and Gynaecologist fandt, at 81% af lægerne mente, at tvillinger, der have hver sin moderkage altid var tveæggede. Faktuelt er det sådan, at omkring 25% af enæggede tvillinger har:

  • 2 ydre fosterhinder (di-choriske)
  • 2 indre fosterhinder (di-amniotiske)
  • 2 moderkager (kan ligne én moderkage)

– præcis som de tvæggede altid har. Nogle gange kan moderkagerne sætte sig så tæt på hinanden i livmoderen, at de vokser sammen og ligner én.

En ny engelsk undersøgelse viser nu, at knap 15% af tvillingeforældre kan være fejloplyst om deres tvillingers zygocitet: Forskerne interviewede 1.302 forældre til tvillinger af samme køn, som af læger havde fået oplyst deres tvillingers zygocitet. Baseret på forældrenes spørgeskemaer og DNA-analyse, når disse var tilgængelige, klassificerede forskerne 651 af tvillingerne som enæggede og 621 som tveæggede. For 30 par, var der ikke tilstrækkelige oplysninger til at afgøre tvillingetypen. På basis af disse oplysninger konkluderede forskerne, at forældre til 14,7% af tvillingerne (191 tvillingepar) var blevet fejlinformeret om deres spædbørns tvillingetype: 179 forældre til enæggede havde fejlagtigt fået at vide, at deres tvillinger var tveæggede og 12 forældre til tveæggede, havde fejlagtigt fået at vide, at deres var enæggede.

Det er ikke til at vide, om den samme grad af fejlinformation af tvillingeforældre forekommer i Danmark. Men det er under alle omstændigheder en god idé selv at have kendskab til, hvad der kan og hvad der ikke kan siges på basis af tvillingernes betingelser i foster tilværelsen.

Dette indlæg blev udgivet i Enæggede eller tveæggede, Gravid og tagget , , , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Tvilling.Info drives af Helle Birkholm-Buch: cand.psych., aut. psykolog, Specialist i Klinisk Psykologi, Børnesagkyndig, selvstændig praktiserende psykolog og tvillingemor. Helene Schwarz Frederiksen: cand.pæd. i pædagogisk psykologi, tvillingefaglig rådgiver, underviser, foredragsholder og tvillingemor. Både Helle og Helene har forsket i tvillinger: Helle er den eneste psykolog i Danmark, som har præsenteret forskning på The International Congres for Twin Research: I 2004 vandt Helle "The Galton Award" på kongressen for verdens hidtil største nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie i 98% af danske kommuner. I 2012 præsenterede Helle et litteraturstudie om betydningen af tvillinger atypiske symmertriske tilknytning - deres indbyrdes tilknytningsmønstre - i forbindelse med skolestart. Helene har i 2019 lavet den største nationale undersøgelse af danske skolers holdninger og praksis i forhold til tvillingers skoleplacering i hhv. hver sin eller samme klasse med deltagelse af knap halvdelen af alle danske skoler. Det er vores personlige oplevelse af mangel på lødig information om tvillingeforholdet og tvillingers udvikling, som er motivationen bag at drive Tvillinger.Info som et videnskabeligt funderet non-profit site baseret på frivilligt arbejde. Helle er til hverdag selvstændig praktiserende psykolog http://birkholm.dk/, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi. Spørgsmåls besvares via Tvillinger.Infos Facebook side - så alle får glæde af svaret. Personlig henvendelse kan ske på email.