Vaginal tvillingefødsel

En tvillingefødsel tager ikke dobbelt så lang tid som en enkelt fødsel. Man har kun udvidelsesveer én gang, til gengæld har man presseveer to gange. Ofte kan en tvillingefødsel faktisk tage kortere tid end en enkeltfødsel.

Fødslen kan inddeles i 3 perioder:

  • Udvidelsesfasen
  • Presse (uddrivnings) fasen
  • Efterbyrdsperioden

I alt tager en tvillingefødsel typisk 10-12 timer (faktisk 3-4 timer mindre end en typisk enlingefødsel).

Udvidelsesfasen

Udvidelsesfasen er den længste periode. I udvidelsesfasen trækker livmoderens muskulatur sig sammen i rytmiske bevægelser (veer). Til at begynde med med er veerne korte og der er nogen tid i mellem dem. Efterhånden bliver veerne længere og længere og pauserne mellem dem kortere og kortere.

I udvidelsesfasen afkortes livmoderhalsen og livmodermunden udvides. I slutningen brister fosterhinderne og fostervandet begynder at sive.

Pressefasen

Når tvilling A´s hoved presses ned i bækkenet begynder presseveerne og du kan nu selv begynder at presse med – det oplever mange som en lettelse.

Når barnets hoved er kommet så langt ud, at nakken er fri, kan jordemoderen hjælpe med at lirke resten af kroppen ud. Nu har far (eller hvem det måtte være) travlt med at få klippet navlestrengen, for der er jo et barn mere som også skal fødes.

Som tvillingefødende skal du altså igennem endnu en (typisk kort) pressefase. Der er typisk 10-30 minutter mellem tvilling A og B.

Efterbyrdsperioden

Når begge børn er født trækker livmoderen sig sammen og moderkage/r løsner sig og presse ud.

Herefter bliver I typisk på fødestuen i et par timer, så jordemoderen kan holde øje med moderens tilstand. Evt. ve-stimulerende drop skal også trappes langsomt ned, ellers risikerer man at forstærke kvindens blødning.

Derefter flyttes I alle over til barselsafdelingen.