Vækst af tvillinger i graviditeten – fødder, længde og hoved

Her kan du få et indtryk af, hvor store tvillingefostre er på forskellige tidspunkter af graviditeten. Se fodaftryk fra rigtige babyer født i hhv. uge 24., 28., 32., 36 og 40 og få et indtryk af hvor store tvillingefostres hoveder er.

Størrelse af fødder

Fodaftryk nedenfor er fra rigtige babyer – klik på billede for at se fodaftrykkene i det rigtige størrelsesforhold. Fra uge 24 til 40  fordobles føddernes størrelse. Børn født efter 24 uger har fodaftryk, der kun lige er 4 cm i længden, men selv disse små nyfødte har allerede tydelige fodspor og fingeraftryk En tomme (1″) svarer til 2,54 cm.

Fodaftrykkene af babyer på 28 uger er på størrelse med en tommelfinger. Efter 40 uger er de som længden af ​​håndfladen.

Kropslængde

Børn født efter 24 uger har en kropslængde på ca. 30 cm, ved at 28 uger er det ca. 38 cm, ved 32 uger ca 42 cm, ved 36 uger ca. 47 cm, og ved 40 uger ca. 50 cm.

Et lille fif: Når du køber tøj i babystørrelser, er størrelsen angivet i kropslængde. De fleste babyer vokser meget hurtigt, så køb ikke for meget i størrelse 44 og 50.

Hovedets størrelse

Cirklerne nedenfor viser den gennemsnitlige hovedomkreds af en baby fra 16 uger til 40 uger af graviditeten klik på billedet for at se hovedstørrelserne i det rigtige størrelsesforhold. Ved fødslen er et barns hoved ca. 1/4 af dets kropslængde, sammenlignet med en voksen, hvor hoved er ca. en 1/8 dets kropslængde.

For at hjælpe med at sætte disse størrelser i perspektiv, er de her sammenlignet nogle almindelige fødevarer:

  • 16 uger: en abrikos
  • 20 uger: et æg
  • 24 uger: en mandarin
  • 28 uger: en citron
  • 32 uger: en stor appelsin
  • 36 uger: en grapefrugt
  • 40 uger: en lille honningmelon

Tak til Barbara Luke (www.drbarbaraluke.com), med hvis tilladelse ovenstående er gengivet.

Tak til Barbara Luke (www.drbarbaraluke.com), med hvis tilladelse ovenstående er gengivet.

Dette indlæg blev udgivet i Gravid og tagget af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar