Tvillingeskabet er ingen hindring for andre nære relationer

Hidtidige antagelser om tvillingeskabets betydning har primært bygget på undersøgelser af hvor meget tid tvillingerne bruger sammen, hvor meget de ligner hinanden/bliver forvekslet mv. På denne baggrund har man ment, at tvillingeskabet kan blive problematisk for tvillingerne, hvis de kommer til at idealisere tvillingeskabet eller identificere sig med deres tvillingeskab: ”Hvis tvillingeforholdet bliver så tilfredsstillende og nødvendigt for tvillingerne, at det begynder at ekskludere andre og kommer til at stå i vejen for den individuelle vækst, kan tvillingeforholdet begrænse frem for berige tvillingerne”.

Forskere i Canada har nu via interview med over 200 tvillingepar, forsøgt at afklare, hvorvidt tvillingeskabet rent faktisk hæmmer tvillinger i at etablere andre nære relationer. Noget kunne nemlig tyde på, at denne populære antagelse ikke holder. Den forskerhold ville således afklare:

  • Om tvillinger oplever flere problemer end enkeltfødte i deres nære medmenneskelige forhold,
  • Om disse problemer er relateret til tvillingeskabet, og
  • Om disse problemer forsvinder med alderen.

Forskernes tese var, at en høj grad af intimitet med én person (f.eks. medtvillingen) ikke udelukker høj grad af intimitet med andre personer.

Fokuset for undersøgelse var derfor på graden af oplevet nærhed til medtvillingen frem for fysiske faktorer, som f.eks. hvor meget tid de bruger sammen. Fysisk afstand betyder nemlig ikke nødvendigvis også psykisk afstand: Man kan sagtens føle sig meget nært forbundet, selvom man ikke ses tit og omvendt.

Resultatet af undersøgelsen bekræftede de canadiske forskeres antagelser.
Man fandt nemlig ud af, at jo højere grad af nærhed og intimitet tvillingerne oplevede med deres medtvilling, des højere grad af nærhed havde de også til deres bedste ven.
Det er altså ikke sådan, at en høj grad af fortrolighed/nærhed/intimitet tvillingerne imellem står i vejen for, at tvillingerne har et nært fortrolighedsforhold til andre. Faktisk viste det sig, at jo højere grad af intimitet med medtvilling, des højere grad af intimitet med deres bedste ven. Og dette galt uanset tvillingtype (en- eller tveægget) og uanset køn.

Denne undersøgelse kan altså afkræfte at tvillingeskabet skulle hindre tvillinger i at danne andre nære forhold i deres sene ungdom og i voksenalderen.

Dette indlæg blev udgivet i Tvillingeskabet og tagget , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar