Fødselsrækkefølge har betydning for personligheden hos tvillinger

I alle samfund inddeler man i daglig tale mennesker i to grove psykologiske kategorier; nemlig på baggrund af køn og alder.

I nogle kulturer, hvor f.eks. livmoderen antages at være hellig, regnes den andenfødte på forskellige måde fo at have forrang, dvs. at den andenfødte antages at have flest af de egenskaber, som i den pågældende kultur regnes for at gode. I andre (vestlige) kulturer, som den danske, er der historisk tradition for, at den førstefødte har forrang, f.eks. har kongens førstefødte arvet tronen, herremandens førstefødte har arvet slægtsgården osv.

Tvillinger af samme køn overskrider begge disse kategorier – de har samme køn og samme alder. På denne baggrund er der inden for forskning i tvillinger en teori omkring, at tvillingers fødselsrækkefølge kan have en større betydning for deres personlighedsudvikling end det er tilfældet for andre søskende, fordi tvillingers mødes af stereotypier. Enkeltfødte søskende kan i højere grad knytte deres indbyrdes forskelle til deres forskellige alder – den mulighed har tvillinger ikke, og derfor kan betydning af hvornår man er født få overdreven betydning i omgivelsernes forventninger til tvillinger.

Der vil i i mange tilfælde, være en mere eller mindre ubevidst tendens til at omgivelserne i vores vestlige kultur vil kunen have lettere ved at få øje på de kulturelt attråværdige egenskaber hos den førstefødte. I Danmark, vil førstefødte lidt således lettere blive opfattet som “den klogeste”, “den udadvendt” eller “den mest robuste”. Alene dét, at mange taler om tvillingerne, som den udadvendte og den indadvendte, er jf. teoriens ophavsmand udtryk for ubevidste rolle-tildelinger.

Det menes altså, at en del af tvillingers indbyrdes ”roller” er tildelt  på baggrund af fødselsrækkefølge og at dette, som en slags selvopfyldende profeti, efterhånden bliver en del af tvillingernes individuelle personlighed, fordi det er de forventninger, som de bliver mødt med. Personligheden udvikles netop i samspillet mellem medfødte temperamentstræk og de muligheder og betingelser som omgivelserne (miljøet) rummer.

Tvillinger menes således at blive præsenteret for fødselsrækkefølge-stereotyper i langt højere grad end andre søskende, og forståelsen heraf kan være endnu en nøgle til forståelsen af deres identitetsudvikling.

Dette indlæg blev udgivet i Baby, Tvillingeskabet og tagget , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.