Tvillinger og legeaftaler

Omkring børnehavealderen begynder mange forældre at arrangere legeaftaler for deres børn og tager legekammerater med hjem. Denne situation kan indebærer særlige overvejelser, når man har tvillinger.

Som forældre til tvillinger er der mange måder, at håndtere situationen med legeaftaler på. Hvad, du vælger at gøre, bør altid tage udgangspunkt i hvilket forhold netop dine tvillinger har til hinanden.

Vær særlig opmærksom på at mange tvillinger ikke kun er søskende, men også er hinandens bedste venner – og hvor det er tåleligt at blive afvist af sin søskende, så gør det rigtig ondt, at blive afvist af sin bedste ven.

Der er ikke noget, som er rigtigt eller forkert, og som udgangspunkt behøver du ikke at tilstræbe, at dine tvilinger skal have egne venner eller individuelle legeaftaler. Så længe dine børn har gode sociale relationer til andre børn er det mindre vigtigt, om de har det sammen eller hver for sig – det skal nok komme med alderen, at de kan finde ud af begge dele. Faktisk viser undersøgelser, at majoriteten af tvillinger af samme køn helt uproblematisk deler venner i førskole- og tidlig skolealder.

Her er nogle forslag, som måske kan inspirere dig:

  • Planlæg to legeaftaler på én gang, så tvillingerne kommer samtidig på besøg hos hver sin legekammerat (eller den ene har en med hjem og den anden skal på besøg hos én).
  • Planlæg noget sjov og hygge for den, der evt. ikke er på en legeaftale.
  • Påtage dig at legeaftaler kan foregå hos Jer, hvor begge tvillingebørn kan være med (især hvis tvillingerne primært har fælles venner).
  • Hvis én af dine tvillingebørn gerne vil have en af sine legekammerat med hjem og lege selv, så invitere evt. to børn med hjem, så de hver har én at lege med.

I forhold til, hvad der vil være det bedste i forhold til Jeres familie, så kan du med fordel gøre op med dig selv, hvordan balancen mellem hensynet til den enkeltes behov og hensynet til fællesskabet skal være hjemme hos Jer. Skal man have lov, at lege med egne venner (fordi det hos Jer med netop Jeres tvillingers indbyrdes forhold er det vigtigste) eller skal alle børn, der er i Jeres hjem, lege med hinanden, så ingen holdes udenfor, hvis f.eks. netop Jeres tvillingebørn er hinandens bedste venner?

Mange børn vil gerne have deres forældre med, når de skal på legeaftale hos en legekammerat for første gange, og så er det jo lidt svært at arrangere to forskellige aftaler. Prøv her at tale med de andre forældre om, at det at være tvilling for mange tvillingebørn (især enæggede og tveæggede af samme køn) er en anden situation socialt set – og at tre børn i sådanne tilfælde sjældent er én for meget.

Dette indlæg blev udgivet i Børnehavebarn og tagget , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar