Tvillingemødre får ikke mere hjælp fra bedsteforældre end enkeltfødende

Et israelsk forskerhold undersøgte 88 tvillingemødres oplevelse af mormor og farmors støtte og hjælp i løbet af de første 2 måneder efter fødslen. Sammenlignet med 82 mødre til ét barn, viste det sig desværre, at tvillingemødre ikke oplever at få mere støtte end mødre til ét barn, men trods dette fandt forskerne ikke, at tvillingeforældre havde betydelig nedsat trivsel. Hvilket i lyset af tidligere undersøgelser er et meget overraskede fund. Det kan skyldes, at evt. problemer i parforholdet endnu ikke er tilstrækkelig udtalte eller at der udelukkende er blevet spurgt til tvillingemødrenes oplevelse, mens fædrene ikke er blevet hørt.

Tidligere undersøgelse har fundet at mormødre hjælper mere end farmødre – måske de skal opfordres til at komme mere på banen. Så fokus for bedsteforældrerollen ikke alene bliver hygge med børnene, men også en praktisk støtte til familien. Derudover er det vigtigt, at bedsteforældre og familie er opmærksomme på, at de “gode råd” som virker med  ét barn, ikke altid virker med to. Tingene kører lidt mere stramt og struktureret i en tvillingefamilie og tvillingeforældre, som primært har enkeltefødende familier at spejle sig i, har ofte ekstra brug støtte og opbakning i forhold til, at det de gør, er godt nok. Følelsen af at være kompetente forældre, er en kæmpe gave at få af den ældre generation.

Af cand.psych. aut. Helle Birkholm-Buch

 

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Baby, Familien af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar