Tvillingeforældre er i større risiko for fødselsdepression

Cirka 10-14% af alle nybagte mødre rammes af fødselsdepression. Undersøgelse peger på at det tilsvarende tal for nybagte tvillingemødre ligger mellem 30-50%.

Fædres fødselsdepression er et relativt nyt forskningsområde, en dansk undersøgelse peger på at mellem 3-8% af alle nybagte fædre rammes af fødselsdepression. Der findes i skrivende stund ingen undersøgelse af forekomsten af fødselsdepression blandt tvillingefædre, men hvis den relative forskel er den samme som mellem enkeltfødende mødre og tvillingemødre, så er det sandsynligt at mellem 10-40% af tvillingefædre rammes af fødselsdepression.

De fleste forældre, der planlægger at få børn, planlægger med ét barn ad gangen. At få at vide, at man pludselig skal have to kan være et chok. Idealforestillinger og drømme om hvordan det vil være, putte, amme, nusse og “snakke” med sit barn samt hvordan evt. ældre søskende vil håndtere familieforøgelsen kan briste, når man får at vide, at man venter tvillinger, og nogle reagerer med at sørge over tabet af enlingen. Det behøver ikke at være tegn på en fødselsdepression, men blot være en tilpasningsreaktion, hvor man skal slippe de gamle idealforestillinger om forældreskabet og opbygge nogle nye. Hvis de triste følelser og bekymringerne om hvorvidt ud kan magte det bliver ved eller forværres bør du søge hjælp. Tal med din sundhedsplejeske, din læge eller opsøg en psykolog.

Der er ikke nogen enkeltstående årsag til, at man bliver ramt af fødselsdepression. Mange ting spiller ind, bl.a. hvilke socioøkonomiske ressourcer familien har, forholdet til ens egen barndom og erfaringer med egne forældre samt ens aktuelle forventninger til sin egen forældrerolle. Isolation og tab samt en oplevelse af manglende støtte fra sin partner i graviditeten har stor betydning. Hvis der er for stor ubalance mellem de ressourcer, som samlet set er til rådighed, og de krav som situationen samlet set indebærer, så er det let at føle sig utilstrækkelig og så stiger risikoen for fødselsdepression.

Udløsende faktorer kan være f.eks. være tabet af drømmen om at få ét barn ad gangen, første gang man skal være alene med børnene, hvis man får eneansvaret i en periode eller hvis man bliver alene med børnene.

Professionelle bør have en skærpet opmærksomhed på både tvillingemødre og tvillingefædre og de særlige forhold, som er forebyggende for tvillingefamilier.

Dette indlæg blev udgivet i Baby, Gravid og tagget af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar