Nogle tvillinger er i særlig stor risiko for koncentrations- og adfærdsproblemer

En ny australsk undersøgelse af næsten 4000 tvillinger, har forsøgt at afklare sammenhængen mellem lav fødselsvægt (i relation til fødselstidspunkt) og senere adfærdsmæssige problemer.

Det viste sig, at der både for piger og drenge, tvillinger og enlinger var en vis sammenhæng med at have en for fødselstidspunktet lav vægt og senere vanskeligheder i forhold til sprogudvikling, læse problemer, koncentrations- og opmærksomhedsproblemer.

Risikoen var dog større for tvillinger end for enlinger og langt større for drenge sammenlignet med piger.

For tidligt fødte tvillingedrenge viste sig faktisk at have en 3 dobbelt risiko for at få en DSM-IV diagnose vedrørende opmærksomhedsvanskeligheder (det amerikanske psykiatriske diagnose system kaldes DSM-IV):

  • De er tvillinger
  • De er drenge
  • De har lav fødselsvægt i forhold til deres alder.

Risikoen er så signifikant, at forskerne faktisk anbefaler tidlig intervention alene på disse indikationer!

Dette indlæg blev udgivet i Skolebarn og tagget , , , , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar