Tænder, tandfrembrud og tandbørstning

Når barnet fødes har det ingen tænder, men de er der – de ligger nede i gummen. Barnets tænder anlægges allerede i 7. fosteruge, men begynder først at bryde frem, når barnet er omkring 6-7 måneder. Hos enæggede tvillinger vil tænderne bryde frem i samme rækkefølge nogenlunde samtidig.

Når tænderne bryder frem, vil barnet have glæde af en bidering. Det er en god idé tidligt at anskaffe en blød babytandbørste og børste lidt på gummen, når du pusler barnet. Lad gerne barnet selv lege med tandbørsten og putte den i munden, så det bliver fortrolig med den. Når tænderne bryder igennem, skal de børstes morgen og aften med en lille smule flourtandpasta på den bløde babytandbørste.

I starten kan det være en god idé, at gøre det på puslebordet, mens barnet ligger på ryggen, senere kan du have barnet på skødet, mens du børster. Prøv at gøre tandbørstningen til en hyggestund fremfor at bruge tvang. Jo mere tvang du bruger, des mindre vil barnet få lyst til at få børstet tænder. Overvej hvornår og evt. også hvor, barnet vil være mest tilbøjelig til at være med på at få børstet tænderne. Måske det skal foregå et andet sted end på puslepladsen eller badeværelset? Måske det skal foregå over flere kortvarig omgange?

Fra 3-4 års alderen kan barnet selv holde tandbørsten, mens du fører hans/hendes hånd, og på den måde får lært ham/hende bevægelserne. Fra 6-8 års alderen kan de selv børste, men de skal have børstet efter af en voksen helt frem til 10-12 års alderen.

Dette indlæg blev udgivet i Baby og tagget , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar