Stress kan hæmme amningen

Når du ammer frigøres oxytocin som sørger for at mælken løber fra mælkekirtlerne ud i mælkegangene. Tidligere troede man, at mælken løb fra mælkekirtlerne ned til mælkekamrene bag brystvorten. Idag ved man, at mælken produceres i mælkekirtler, som på ydresiden er omsluttet af muskelceller, hvor mælken ophobes.

Oxytocin får disse muskelceller til at trække sig sammen og presser mælken ud i mælkegangene, som fører mælken ned til brystvorten af stadig større mælkegange. Der findes gennemsnitligt 9 hovedmælkegange. Dette kalder man nedløbsrefleksen. Hvis du er stresset, usikker eller træt kan nedløbsrefleksen svigte, men mælken forsvinder ikke.

Prøv at slappe af, tag nogle dybe vejrtrækning, nus dine børn og hav tillid til at modernatur fungerer. Prøv evt. at tænke på noget helt andet.

Du kan også stimulere din hjernes (helt præcist hypofysens) producktion af oxytocin ved at lade barnet amme eller malke ud eller ved selv at nulre dine brystvorter eller blot ved at nusse og kramme dine børn.

Dette indlæg blev udgivet i Baby og tagget , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.