Society for Twin Studies´ retningslinier til fagpersoner om amning af tvillinger

Council of Multiple Birth Organizations of the Internatioanal Society for Twin Studies, har udgivet evidensbaserede retningslinier for sundhedspersonalet om amning af flerlinger. Retningslinierne er familie- og flerlingefokuserede, de er målelige og realistiske i forhold til implementering i eksisterende amningsprogrammer og praksis blandt jordmødre, sundhedspersonale på barselsafdelinger, sundhedsplejersker og andre som arbejder med flerlingefamilier med børn i alderen cirka 0-3 år.

Retningslinierne er naturligvis i overensstemmelse med WHO/UNICEF.

  1. Kommende og nybagte flerlingeforældre skal have mulighed for at få kendskab til fordelene ved amning af både fuldbårne og for tidligt fødte flerlinger.
  2. Kommende og nybagte flerlingeforældre skal have adgang til både flerlinge-specifik og generel information om amning.
  3. Nybagte flerlingeforældre skal så tidligt som muligt have opbakning og støtte til at komme godt i gang med amningen.
  4. Kommende og nybagte flerlingeforældre skal hjælpes til at få lavet en amme-plan, der både på kort og lang sigt tilgodeser moderens, hvert enkelt barns samt den samlede families behov.
  5. Flerlingeforældre skal have vidensbaseret, faglært og kontinuerlig assistance i forhold til amning/flaskegivning af deres flerlinger både efter fødslen, i spædbarns- og tumlingeperioden.
  6. Hospitalspraksis skal formes således, at flerlingefamilier oplever mindst mulig geografisk og fysisk adskillelse mellem dem selv og flerlingerne samt indbyrdes mellem flerlingerne.
  7. Flerlingefamilier skal under graviditet og i børnenes tidlige barndom have omfattende, pålidelig, forskningsbaseret og samordnet information om amning. Herunder nævnes blandt andet vigtigheden af, at sundhedspersonale samarbejder både på tværs af faggrupper og med flerlingeforeninger og lokale flerlingegrupper. Dette fordi et netværk til andre tvillingefamilier er en betydelig ressource for nybagte flerlingefamilier.
Dette indlæg blev udgivet i Baby og tagget , , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.