Smertestillende ved fødsel

Her finder du en oversigt over smertelindrende behandling i forbindelse med fødslen. Bland andet massage, vand, pethidin, epidural, pudendusblokade og steriltvandspabler.

Lændemassage
– kan dæmpe smerterne for nogle.

Vand
Det kan være afslappende og smertelindrende at ligge i et kar med varmt vand. Og det lindre også mellem veerne, fordi vandet gør, at man føler sig vægtløs.

Pethidin
Er et morfinpræparat som kun gives hvis der er mere end 4 timer til fødslen, fordi stoffet sløver barnet. Skulle barnet blive født påvirket af pethidin (sløvt og slapt) findes der en modgift, som sprøjtes ind gennem navlestrengen.

Epidural (rygmarvsbedøvelse)
– lægges af en narkoselæge i rygsøjlen sådan at de nerver, der går til underlevet og benene bedøves. En epiduralblokade lægges ved, at bedøvelsesmidlet sprøjtes ind i epiduralrummet (området omrking rygmarven inde i rygsøjlen). Det gør ikke ondt, at få en epiduralblokalde, fordi man altid giver en lokalbedøvelse først. Epiduralblokaden fornyes, men nogle steder vælger man at slukke for et evt. drop i presseperioden, så kvinden kan arbejde mest muligt med.

Kejsersnit kan foretages ved rygmarvsbedøvelse, sådan at man er vågen mens det foregår.

Lattergas og ilt
Lattergas gives vha. en maske med kvælstofilte og ilt, så du selv kan styre det. Det virke ved at bedøve smertereceptorer i hjernen. Lattergas kan virke virke lidt sløvende.

Pudendusblokade
Er en lokalbedøvelse som lægges direkte i skeden, så man bedøver pudendusnerven og dermed gør den nederste del af skeden følelsesløs

Steriltvandspabler
Her lægger man en lidt sterilt vand ind i det øverste lag af huden – typisk i lænden. Indsprøjtningen giver et smertejag (som bistik).