Ramt af fødselsdepression – rør ved dit barn!

Når en mor eller far er ramt af længerevarende fødselsdepression, har deres følelsesmæssige forstemthed ofte en negativ indvirkning på forældre-barn tilknytningen.

Børnenes udvikling kan blive forsinket og de kan selv reagere med depressive symptomer som f.eks tilbagetrækning. Der kan flere grunde til, at spædbørn hæmmes i deres udvikling og en amerikansk undersøgelser peger nu på, at én af årsagerne kan være, at deprimerede mødre rør mindre ved deres børn.

I undersøgelsen deltog 48 mødre med 3 måneder gamle spædbørn. Halvdelen af mødrene havde en fødselsdepression og den anden halvdel fungerede som kontrolgruppe. Kvinderne blev videofilmen sammen med deres børn i forskellige situationer, optagelserne viste ganske store forskelle mellem de to grupper af mødre, især i den del af undersøgelsen, hvor mødrene var blevet instrueret i at have øjenkontakt med deres børn og ae dem samtidig i 2 minutter.

Her udvise børnene til de deprimerede stor tilfreds, de smilede mere og var kontaktsøgende, lavede tilfredse lyde og så i det hele taget ud som om de livede op. Børnene til de ikke-deprimerede blev derimod tiltagende utilfredse, hvilket forskerne mente skyldes, at børnene var vant til mere fysisk nærhed og kontakt og derfor blev tiltagende frustrerede over kun at blive aet, fremfor f.eks. også at blive taget op.

Forskerne anbefaler at deprimerede mødre instrueres i i det mindste at ae deres børn, så længe mødrene er deprimerede. Således at graden af fysisk berøring øges.

Fysisk berøring udløser desuden oxytocin hos moderen, hvilket vil kunne bidrage til at øge hendes velbefindende – en pointe som forskerne ikke selv fremhævede, men som andre undersøgelser har påpeget.

 

Dette indlæg blev udgivet i Baby, Gravid og tagget , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar