Partnerens støtte i graviditeten er afgørende for tvillingemødres trivsel 1 år senere

Kvaliteten af forældre-barn forholdet påvirkes af adskillelige faktorer, bl.a. forældrenes trivsel og graden af stress. Denne undersøgelse af 40 belgiske tvillingemødre bidrager til forståelsen af, hvad der kan forudsige tvillingemødres tilpasning og trivsel, når tvillingerne er omkring ét år.

40 tvillingegravide blev undersøgt vha. udbredte psykologiske skalaer samt interviews i sidste trimester og efter fødslen i forhold til bl.a. depression, livsbegrænsninger knyttet til forældrerollen, oplevelse af mestring, sociale isolation og helbred.

Undersøgelsen fandt, at tvillingemødrenes trivsel i sidste trimester samt deres trivsel i tiden lige efter fødslen er prædiktiv (dvs. forudsigende) for, hvordan tvillingemødrenes trivsel er, når børnene er omkring et år.

Forskerne fandt desuden, at den primære kilde til tvillingemødrenes trivsel viste sig at være graden af støtte fra deres partner: Ringe støtte i sidste trimester af graviditeten viste sig at hænge sammen med tvillingemødrenes senere oplevelse af ringere trivsel og højere grad af stress og depression.

Hvordan livet med tvillinger starter, har altså en længerevarende betydning for mødrenes trivsel i helt op til et år, og betydningen af støtte og hjælp tvillingefamilier til en god start, er således endnu engang blevet understreget.

Med denne undersøgelse understreges betydningen af, at fødslesforberedelse bør inddrage begge forældre samt også fokusere på temaer knyttet til at være et team, støtte hinanden og passe på parforholdet – med andre ord, hvordan livet med tvillinger kan se ud og hvordan forældrene bedst støtter hinanden.

 

Dette indlæg blev udgivet i Familien, Gravid og tagget , , , , , , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar