Medfødte reflekser

Nyfødte har et neurologisk overlevelsessystem (reflekser), som hjælper dem igennem den første tids hjælpeløshed. Her kan du se en oversigt over hvilke medfødte reflekser, der er tilstede hos spædbarnet ved fødslen.

Refleks Beskrivelse Udviklingsforløb Betydning
Babinski Når man rører fodbalden på en baby vil tæerne først spredes og så samles. Forsvinder efter 8 til 12 måneder. Til stede ved fødselen og forsvinder som funktion af normal neurologisk funktion og udvikling.
Vejrtrækning Regelmæssig og rytmisk indånding og udånding. Permanent. Forsyner kroppen med ilt og fjerne kuldioxid.
Kravle Hvis man presser på fodbalderne når babyen ligger på maven, vil armene og benene bevæge sig rytmisk som ved kravling. Forsvinder efter 3 til 4 måneder, men kan komme tilbage ved 6 til 7 måneders alderen som en del af viljesmæssig kravling. Uafklaret.
Blinke med øjenlåg Hurtig blinken med øjenlågene. Permanent. Beskytter mod over-stimuli som skarpt lys og fremmede objekter.
Gribe Hvis man presser en finger mod håndfladen, vil babyen gribe fat om fingeren. Forsvinder efter 3 til 4 måneder og erstattes af viljesmæssig griben. Til stede ved fødslen og forsvinder som funktion af normal neurologisk funktion og udvikling.
Moro Hvis en baby holdes oprejst og pludselig slippes vil babyen kaste hovedet bagover og krumme ryggen og gribe ud med armene. Refleksen kan også fremkaldes med pludselige høje lyde. Forsvinder efter 6 til 7 måneder, selvom forskrækkelse ved høje lyde naturligvis er permanent. Uafklaret – til stede ved fødselen og forsvinder som funktion af normal neurologisk funktion og udvikling. Måske en del af mor-barn tilknytning.
Søgerefleks Hvis man rører en baby på kinden, vil babyen dreje hovedet og åbne munden. Forsvinder efter 3 til 6 måneder. En del af amning.
Sutterefleks Når barnet får noget i munden sutter det automatisk på det. Forsvinder i løbet af nogle uger og erstattes af viljesmæssig sutning. Er en fundamental del af amningen.
Hvis man holder en baby over en plan overflade, vil babyen lave gå-bevægelser med benene. Forsvinder efter 2 måneder, men kan fremprovokeres under særlige omstændigheder. Uafklaret – det er måske bare en slags sparke bevægelse, eller det er måske en del af den senere viljesmæssige gang.

Et lille tip: Hvis dine nyfødte tvillinger falder i søvn, midt imens du sidder og ammer, så prøv at kilde dem på kinden eller inde i håndfladen eller under fødderne.

Dette indlæg blev udgivet i Baby og tagget af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar