Kommunale tilbud til tvillingefamilier

Denne undersøgelse af flerlingefamiliers forhold i Danmark, som jeg lavede i 2003, er den største af sin art nogensinde og den eneste danske undersøgelse. Jeg præsenterede undersøgelsen på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004.

Undersøgelsen afdækker kommunale tilbud til flerlingefamilier i Danmark fra flerlingernes fødsel til deres skolestart. Formålet var, at få sat fokus på den meget uensartede støtte og vejledningen af flerlingefamilier, som forekommer.

Alle kommuner i Danmark fik tilsendt et spørgeskema og 91,5% svarede (n = 248). Baggrunden for denne undersøgelse er det voldsomt stigende antal familier, som
får flerlinger samt en manglende specificering af serviceloven i forhold til, hvorvidt kommuner skal hjælpe disse familier – trods at en gennemgang af den eksisterende litteratur peger på, at disse familier er særligt belastede og i særlig risiko samt at tvillingers tidligste udviklingsvilkår følgeligt er særligt sårbare.

Følgende fire fokusområder søges afdækket:

  1. Aflastning i løbet af barselsperioden
  2. Tilbud fra sundhedsplejen
  3. Pasningsforhold ved barselsophør
  4. Skolestart

64,9% af kommunerne havde et eller flere tilbud, som faldt inden for denne
undersøgelses fokusområder:

  • 34,7% yder nybagte flerlingefamilier en eller anden form for aflastning i typisk de første 3-6 måneder.
  • I 34,7% af kommunerne tilbydes en udvidet service til flerlingefamilier indenfor sundhedsplejen, f.eks. en særlig flerlingesundhedsplejerske, udvidet besøg eller særlige flerlingemødregrupper.
  • 19,8% giver flerlingefamilier mulighed for at blive ansat som dagplejer for egne børn.
  • Kun 2,8% af kommunerne har en fast politik i forhold til flerlinger og skolestart, således at de enten anbefaler hver sin eller samme klasse. De resterende kommuner svarer, at de har en fleksibel tilgang, hvilket kan dække over en egentlig vidensbaseret stillingtagen til problemstillingen eller en manglende stillingtagen, som udmunder i en individuel vurdering fra gang til gang.

Overordnet set er der ingen sammenhæng mellem antal flerlingefødsler og udbuddet af kommunale tilbud til flerlingefamilier (τ = 0,182, p < 0,01). Kommunal tilbud om støtte til flerlingefamilier syntes at være tilfældig og ikke relateret til behovets omfang i en given kommune.

Download undersøgelsen her

Dette indlæg blev udgivet i Baby, Familien og tagget , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar