Kejsersnit

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at godt 50% af alle tvillingegravide og så godt som alle trillingefødende forløser ved kejsersnit. Blandt enlinger er det ca. 12% som forløses ved kejsersnit.

Kejsersnit er efterhånden en rutineoperation, som man ikke behøver at frygte. Som ved alle operationer er der naturligvis risici, så som betændelse i såret og blødninger m.m.

Selve operationen tager ca. 15 minutter, med klargøring og bedøvelse tager det ca. 40 minutter.

Operationen foregår således

  • Der anlægges et 15-18 cm. langt et snit i huden underst på maven ca. 1 cm. under hårgrænsen (bikinisnit).
  • Urinlærer og muskellag skubbes til side, så livmoderen kommer til syne.
  • Der skæres et tværgående snit i livmoderens nederste del.
  • Fosterhinderne punkteres og børnene løftes ud.
  • Moderkagen/erne fjernes
  • Livmoderen og det ydre sår syes sammen.

Man skelner mellem akut og planlagt kejsersnit
Begge dele forgår ved oftest ved spinal/epidural rygmarvsbedøvelse (hvilket er en lokalbedøvelse), og kvinden er således ved bevidsthed under forløbet, og faderen kan være til stede. I langt de fleste tilfælde foregår akut kejsersnit således stille og roligt. Fuld narkose er uhyre sjældent. .

Forskellen på akut og planlagt kejsersnit er, at ved akut kejsersnit er fødslen allerede i gang og kejsersnittet fortages, fordi der opstår en situation, som er til fare for moderen eller børnene.

For sundhedspersonale er det vigtigt, at være klar over, at kvinder som har født ved kejsersnit har større risiko for at få en fødselsdepression. Dette gælder især flerlingemødre, fordi flerlingefødslen i sig selv forøger risikoen for at moderen udvikler en fødselsdepression.