Hvornår kan børn hvad – motorisk udvikling

Børn er individuelle og deres udvikling foregår derfor i et individuelt tempo. Generelt er drenge senere end piger (4 uger fra fødselen af, hvilket gradvis udvider sig til 2 års forsinkelse i forhold til piger, når de når puberteten).

Hos for tidligt fødte giver det et bedre billede at tale om reguleret alder, dvs. trække det antal uger, de er født for tidligt fra deres faktiske alder  for at få deres såkaldte biologiske alder (dvs. fra undfangelsestidspunktet).

Enæggede tvillinger udvikler sig som regel mere jævnbyrdigt end tveæggede, men helt jævnbyrdige er deres udvikling som regel ikke. Mange tvillinger (især enæggede) vokser “lidt på skift”, sådan at den ene nogle gange kan noget før den anden kan eller måske er højere end den anden. Pludselig indhenter den anden og overhaler måske ligefrem i en periode sin medtvilling.

Nedenstående er kun ment som en guide.

Alder

Motoriske færdigheder

nyfødt Refleksbevægelser, ingen kontrol over sine bevægelser
2½ måned Det sociale smil begynder (dvs. rettet med mennesker og ting). Hidtidige smil har været reflektoriske. Tidligere troede man fejlagtigt, at de skyldtes mavepine
3 måneder Hovedkontrol i fremliggende stilling
3-4 måneder Rulle fra side til ryg og tilbage
5 måneder Hovedkontrol i oprette stillinger
5-6 måneder Bevidst rulle fra mave til ryg
6-7 måneder Sidde kortvarigt uden støtte
7-8-9 måneder Kryber
9-10 måneder Komme fra liggende til siddende stilling
9-10-11 måneder Står med støtte
9-10-11 måneder Står på alle fire og vipper
9-10-11 måneder Kravler
9-10-11 måneder Trække sig op til stående, kan ikke komme ned
9-12 måneder Står alene
12-14 måneder Komme fra liggende til stående
11-15 måneder Går alene
Dette indlæg blev udgivet i Baby, Tumling og tagget af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar