Hvor tit skal man amme?

Det er normalt, at spædbørn vil sutte 10-12 gange i døgnet i den første tid. Den danske gennemsnitsbaby får bryst 8-10 gange i døgnet, heraf 2 gange om natten. Men 20 amninger i døgnet er heller ikke unormalt i starten.

Modermælk bliver fordøjet hurtigere end erstatning og brystbørn spiser derfor hyppigere.Børn ammer hyppigere og kortere i varmt vejr.Spædbørn ammer hyppigere om aftenen.Spædbørn kan falde i søvn af udmattelse midt i amningen.Omkring 6 ugers og 12 ugers alderen kommer der nogle vækstspring af ca. 3-4 dages varighed. Her vil børnene amme næsten hele tiden, for at få sat mere gang i mælkeproduktionen.

I gamle dage anbefalede man, at spædbørn fik bryst efter et regelmæssigt skema, idag anbefaler man at amme børn efter “lyst-princippet”, dvs. så tit de vil. Når du har tvillinger kan du alt andet lige ikke følge begge børns lyst til bryst. I alt fald ikke, hvis du vil prøve at få dem til at sove, vågne og spise i en synkron rytme.. Når det ene barn vil have, lægger du begge børn til. I starten kan det indebære, at du kommer til at amme oftere, fordi det barn du “tvinger” til brystet jo ikke er helt sultent og derfor kun tager den mælk, der kommer. Det betyder, at barnet ikke arbejder får at få den sidste tykke, mættende mælk, sådan som den sultne medtvilling gør. Det indebærer, at ham der ikke spiste sig helt mæt bliver hurtigere sulten end sin medtvilling, og der går nu ikke så længe, før han giver udtryk for sult og nu må du så lægge ham og hans medtvillinge til brystet, og nu er medtvillinge jo ikke sulten. Jeg håber, at du forstår pointen her. Det kan godt føles som en ond spiral, men prøv at tænke på hvor meget mere tid, du ville bruge på at amme, hvis du enkeltammede i stedet.

 

Dette indlæg blev udgivet i Baby og tagget , , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.