Hvor meget græder spædbørn?

Gennemsnitligt græder spædbørn ca. 2 timer dagligt i løbet af de første 2 levemåneder. Ud over decideret gråd er der også perioder af klynken/uro.

Mest gråd og klynk/uro om aftenen

Mængden af gråd og klynken/uro varierer naturligvis fra dag til dag, men også i forhold til tidspunkt på døgnet. Som det fremgår af nedenstående diagrammer for hhv. gråd og klynken/uro lader det til at toppe om aftenen. Mange forældre kalder da også dette tidspunkt for ”Ulvetimen”.

Nogle børn græder mere end andre

Børn er meget forskellige – også når det kommer til gråd: Nogle spædbørn græder meget lidt, andre græder en hel del. De børn, som græder mere end gennemsnittet, græder kun lidt hyppigere end andre børn. Forskellen lader primært til at består i grådmængden; børn, der græder meget, lader til at være vanskeligere at trøste og græder derfor ofte i længere tid. Nogle undersøgelser peger på, at spædbørn, der har meget kropskontakt, bæres meget, sover sammen med deres forældre (jf. de såkaldte i-favn-principper) græder mindre end børn, som oplever mindre fysisk nærhed.

Gennemsnitligt antal grådepisoder (og varighed) i løbet af et døgn

Gennemsnits barnet
(mindre end 120 min. i døgnet)

Børn, der græder meget
(120-179 min. i døgnet)

Antal grådepisoder Grådepisodernes varighed Antal gråd episoder Grådepisodernes varighed
3 uger gammel 6 5 min. 8 11 min.
6 uger gammel 5 5 min. 7 10 min.
12 uger gammel 4 3 min. 5 10 min.

 

Dette indlæg blev udgivet i Baby og tagget , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar