Hvor meget græder spædbørn?

Gennemsnitligt græder spædbørn ca. 2 timer dagligt i løbet af de første 2 levemåneder. Ud over decideret gråd er der også perioder af klynken/uro.

Mest gråd og klynk/uro om aftenen

Mængden af gråd og klynken/uro varierer naturligvis fra dag til dag, men også i forhold til tidspunkt på døgnet. Som det fremgår af nedenstående diagrammer for hhv. gråd og klynken/uro lader det til at toppe om aftenen. Mange forældre kalder da også dette tidspunkt for ”Ulvetimen”.

Nogle børn græder mere end andre

Børn er meget forskellige – også når det kommer til gråd: Nogle spædbørn græder meget lidt, andre græder en hel del. De børn, som græder mere end gennemsnittet, græder kun lidt hyppigere end andre børn. Forskellen lader primært til at består i grådmængden; børn, der græder meget, lader til at være vanskeligere at trøste og græder derfor ofte i længere tid. Nogle undersøgelser peger på, at spædbørn, der har meget kropskontakt, bæres meget, sover sammen med deres forældre (jf. de såkaldte i-favn-principper) græder mindre end børn, som oplever mindre fysisk nærhed.

Gennemsnitligt antal grådepisoder (og varighed) i løbet af et døgn

Gennemsnits barnet
(mindre end 120 min. i døgnet)

Børn, der græder meget
(120-179 min. i døgnet)

Antal grådepisoder Grådepisodernes varighed Antal gråd episoder Grådepisodernes varighed
3 uger gammel 6 5 min. 8 11 min.
6 uger gammel 5 5 min. 7 10 min.
12 uger gammel 4 3 min. 5 10 min.

 

Dette indlæg blev udgivet i Baby og tagget , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Helle har rådgivet > 1500 tvillingefamilier og har undervist skoler og institutioner i tvillingeskabets betydning samt afholdt workshops for tvillingegravide og tvillingeforældre. I 2004 vandt Helle "The Galton Award" på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning for verdens hidtil største nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 præsenterede Helle igen på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning om betydningen af tvillingers indbyrdes tilknytningsmønstre i forbindelse med skolestart - et opgør med den hidtidige forståelse af tvillingers indbyrdes dynamik som en afhængighedsproblematik. Helle er selv mor til tvilinger og det er den personlige oplevelse af mangel på lødig information om tvillingeforholdet og tvillingers udvikling, som er motivationen bag at drive Tvillinger.Info på frivillig non-profit basis. Helle er til hverdag selvstændig praktiserende psykolog http://birkholm.dk/, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi. Spørgsmåls besvares via Tvillinger.Infos Facebook side - så alle får glæde af svaret. Personlig henvendelse kan ske på email.

Skriv et svar