Hvem får tvillinger?

Lidt mere en 1% (1 ud af 83) af alle kvinder får tvillinger.

Hvis du selv er tveægget tvilling eller der i øvrigt er tveæggede tvillinger i din familie er sandsynligheden for at få tvillinger 5% (uanset om det er på din mors eller fars side af familien). Har du allerede født tveæggede tvillinger er sandsynligheden for, at din næste graviditet også bliver med tvillinger 10%. Hvorvidt der er enæggede tvillinger i din familie eller ej har ingen betydning, da det kun er tveæggethed, der er arveligt.
Hvis man har fået tvillinger før er sandsynligheden for at få tvillinger igen 10%

Jf. Dansk Tvillingeregistrets undersøgelser er kvindens alder dén faktor, der er af størst betydning for, hvorvidt kvinden løsner to æg i samme menstruationscyklus (dvs. for at få tveæggede tvillinger); Jo ældre des større sandsynlighed. Alder betyder så vidt vides ikke noget i forhold til enæggede tvillinger.

Derudover betyder kvinden race også noget. Kvinder med afrikansk afstamning har størst sandsynlighed for at få tvillinger, her er 1 ud af hver 70. fødsel en flerlingefødsel. Blandt kvinder med kaukasisk afstamning er sandsynligheden 1:88. Japanske kvinders sandsynlighed er 1:150, mens kinesiske tvillinger er uhyre sjældne, idet kun 1 ud af hver 300 fødsel er en tvillingefødsel. Dette gælder primært tveæggede, enæggethed lader ikke til at være påvirket af genetiske faktorer.

Samlet set er sandsynligheden for at få tvillinger størst, hvis:

  • Hvis man har tvillinger i familien.
  • Hvis man har fået tvillinger før.
  • Jo flere børn man har i forvejen.
  • Jo ældre kvinden er.
  • Jo højere kvinden er.
  • Jo højere BMI
Dette indlæg blev udgivet i Gravid og tagget , , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar