Hvad er identitet i grunden?

Begrebet identitet i den psykologiske betydning kan være svær at indkredse, men der det knytter an til vores oplevelse af, hvem vi er. Identitet kommer af det latinske “idem”, som betyder “det samme som”, og der er altså tale om en subjektiv oplevelse af sammehæng både i tid og i sted. Identitet handler således om:

  • Kontinuitet på tværs af kontekster – at der er en sammenhæng mellem alle de roller, som man indtager i forskellige relationer og situationer
  • Kontinuitet i tid – at der er en kontinuitet i éns liv. Dvs. at ens  selvoplevelse idag er forbundet med ens selvopfattelse fra i går og ens selvopfattelse for i morgen

Derudover indebærer identitet en individuel genkendelighed. Individuel kommer af det latinske “idem”, som betyder udelelig og en individuel identitet henviser således til en ikke reducerbar unikhed, og handler således om:

  • Unik genkendelighed for os selv og andre samt en vis overenstemmelse herimellem
  • At man er sin egen unikke individualitet med et typisk særkende, f.eks. udseende, væremåde, sprog, stemme, kropssprog, humør, psyke osv.

Vores identitet kan opfattes som vores fortælling om, hvem vi er, hvad vi kan og hvad vi ikke kan samt hvad vi står for. Denne identitetsfortælling er den sammenhængsskabende kraft i vores oplevelse af os selv, den relaterer nutiden til både fortiden og  til fremtiden. Begrebet personlighed dækker over mennesket som helhed med alle dets forskellige færdigheder, egenskaber, anlæg, følelser og motiver. Identitet derimod dækker over den enkeltes oplevelse af sig selv.

Tvillingers identitet handler således om de to individers individuelle oplevelse af dem selv, og denne kan ikke løsrives fra deres oplevelse af dem selv som tvillinger – at være tvilling er et grundvilkår, præcis som det at være enebarn er det.

Dette indlæg blev udgivet i Tvillingeskabet og tagget , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar