Halv-identiske tvillinger

Det sker ofte, at forældre til tvillinger, synes at deres børn ligner hinanden meget, men ikke helt nok til at de kan være enæggede. Nu ser det ud til at, der måske kan findes en forklaring på dette. Det indtil videre temmelig teoretiske fænomen hedder halv-identiske tvillinger (på engelsk Polar Body Twinning).

 

 

 

 

 

Når en ægcelle løsnes fra æggestokken har ægget 46 kromosomer, og der skal som bekendt kun bruges halvdelen, altså 23, for at ægcellen kan modtage de andre 23 fra mandens sædcelle. (Det er på kromosomerne, at generne/arveanlæggene sidder).

Ægcellen er derfor nødt til, at dele sig i en særlig proces der hedder meiosis. Under meiosis deler ægget sig i to dele; en stor og en lille. Den store del bliver til det modne æg, der er klar til at modtage en sædcelle. Den lille del får næsten ikke noget cellemasse og vil derfor under normale omstændigheder gå til grunde ret hurtigt. Men den lille del har alle delene til at blive til et æg, den har bare ikke særlig meget cellemasse omkring kernen, og det er nødvendigt, at have en vis mængde cellemasse hvis cellen skal kunne dele sig.

 

 

 

 

 

Men i nogle særlige tilfælde kan den lille del, som kaldes for en Polar celle, rent faktisk blive befrugtet hvis der kommer en sædcelle, inden den går til grunde. Eftersom ægcellen og Polar cellen indeholder helt ens arvemasse vil der kunne dannes tvillinger, der har op til 75% helt identisk arvemasse (tveæggede tvillinger har max. 50% identisk arvemasse).

 

 

 

 

Selvom sædcellerne kommer fra den samme mand, vil arvemassen i sædcellerne være forskellig. F.eks. er det jo mandens sæd der bestemmer om det skal være en dreng eller en pige. Det kan derfor lade sig gøre at, have halv-identiske tvillinger af forskelligt køn!

 

 

 

 

Det hører til alt dette, at det indtil videre kun er lykkedes at bevise eksistensen af halv-identiske tvillinger i et enkelt tilfælde i 1981 i et sæt aborteret tvillinger, hvor den ene tvilling var uden hjerte (acardiac) og havde tre komplette sæt X-chromosomer.

Dette indlæg blev udgivet i Gravid og tagget af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar