Graviditetsundersøgelser

I slutningen af graviditeten vil du som tvillingegravid blive tilbudt jævnlige undersøgelser. Hvilke undersøgelser og hvor hyppigt varierer naturligvis fra hospital til hospital. Typisk vil du i slutningen af graviditeten blive ultralydsscanning og at få “kørt en strimmel” hver eller hver anden uge.

Ultralydsscanning

– giver vha. korte lydbølger et billede af børnene, moderkage, navlestrege m.m. Scanningerne bruges i slutningen af graviditeten til løbende at holde øje med fostervægt og -stilling, sådan at man holder øje med at begge børn vokser, som de skal. Man kan også vurdere barnets trivsel ved at se på blodgennemstrømning i navlestreng, moderkage og sågar børnenes blodkar samt mængden af fostervand. Ved ultralydsscanninger kan man (afhængig af hvordan børnene ligger) også se deres køn (men man behøver ikke…)

Få kørt en strimmel – CTG-cardiotokografi

Ved en CTG (Cardio-Toco-Graf) undersøgelse måler man livmoderens sammentrækninger (veer) samtidig med at man måler begge børns hjertelyd. Dette giver et indtryk af børnenes umiddelbare tilstand og hvorvidt fødslen så småt er på vej. Undersøgelsen foregår ved, at man få en masse elektroder på maven og så ligger man i ca. 20-30 minutter, mens en printer udskriver ens veer og børnenes hjertelyde (en strimmel). Nogle gange holder den op med at skrive – hvis børnene flytter på sig.

Under fødslen vil man holde øje med børnenes hjertelyd på samme måde.

Dette indlæg blev udgivet i Gravid og tagget , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar