Gravid med flerlinger – en risikograviditet

I mange bøger om tvillinger står beskrevet, hvordan alle graviditetssymptomerne, så som træthed, kvalme, halsbrand, vand i kroppen osv. bliver værre i forbindelse med en tvillingegraviditet.

En tvillingegraviditet behøver dog ikke at være anderledes end en enkeltgraviditet. Man kan sagtens vente tvillinger og have det bedre end en enkeltgravide – det kommer helt an på den enkelte kvindes krop.

Man behøver heller ikke at blive kæmpestor. Mange steder læser man, at en tvillingegravid tager ca. ½ gang mere på end en enkelt gravid. Det behøver ikke at være tilfældet, nogle tager faktisk ikke mere på end en enkeltgravid, også selvom de får børn, der vejer omkring 3000 gram.

Når man bær på to fostre, er der forøget risici for både kvinden og børnene: De samme risici som forekommer ved en almindelig graviditet forekommer hyppigere ved en flerlingegraviditet, bl.a. opkastninger, forhøjet blodtryk og en øget mængde fostervand. Risikoen for abort (af begge fostre eller det ene) og for tidlig fødsel (dvs. før 37. graviditetsuge) er større (25% risiko). Der er også meget større risiko for, at det ene barn eller begge børn ikke vokser i det tempo, de skal – det opdages dog ofte i forbindelse med de mange jævnlige undersøgelser i slutningen af graviditeten.

Hos enæggede tvillinger er der risiko for transfusionssyndom, dvs. at den ene får for meget blod, mens den anden får for lidt. Endelig er risikoen for handicaps større jo mindre børnene er og der er forøget risiko for handicaps som følge af fødselskomplikationer. Derfor regner man en tvillingegraviditet for en risikograviditet.

Som tvillingegravid vil du blive tilbud en del ekstra undersøgelser (tal med din jordemoder, det er forskelligt fra sygehus til sygehus).

Indtil 28. uge vokser tvillinger og enlinger ens. Fra ca. 28. uge begynder pladsen at blive trang for tvillingerne og du vil typisk blive tilbud scanninger og lægebesøg hver anden uge og jordemoderbesøg med check af fosterhjertelyd hver anden uge. Den sidste måneds tid vil man også lave CTG (registrering af fosterhjertelyd og moderens veer) hver anden uge.

De fleste tvillingegravide føder før uge 37 (gennemsnitligt fødes tvillinger i uge 36). Det er derfor en god idé, at få alle forberedelser på plads i god tid før fødslen, hvis du skulle føde for tidligt. Skulle du blive meget besværet af din tvillingegraviditet, er det en god idé at få alle indkøb på plads, inden du bliver for stor.

Dette indlæg blev udgivet i Gravid og tagget , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar