Godt at sove i forældres seng

Der er stor forskel på hvordan mødre trøster deres børn, afhængig af om, børnene sover i en seng for sig selv eller i deres forældres seng. En amerikansk undersøgelse af 40 mor-barn par med over 1000 timers observation af børnenes søvn, viser at børn, der sover for sig selv er mere ulykkelige, når de vågner om natten.
Hvis børnene sover for sig selv, er der en tendens til, at mødre reagerer på deres børns gråd med intense trøsteforsøg, så som at rokke barnet eller bære det.

Hvis mor og barn sover sammen lader det til, at moderens trøste adfærd bærer mere præg af hengiven og kærlig nærvær frem for egentlig trøst. Det konkluderes, at børn, der sover med deres forældre, ikke har behov for nær så meget trøst, når de vågner om natten som børn, der sover alene.

Forskerne fandt desuden, at der ikke i ét eneste tilfælde, var en situation, hvor mødrene var så meget som tæt ved, at komme til at rulle hen over deres spædbarn, og derved evt. risikere at kvæle barnet. Dette er ellers en hyppig begrundelse for, at forældre ikke tør sove sammen med deres børn. Tværtimod viste undersøgelsen, at mor og barn under deres søvn på harmonisk vis synkroniserer deres bevægelser, således, at hvis den ene bevæger sig, reagerer den anden uden at vågne.

Sundhedsstyrelsen fraråder heller ikke længere at forældre sover sammen med deres spædbarn, bare der tages de rette sikkerhedsforanstaltninger.

Skriv et svar