Gennemsnitsalder for fødende

Gennemsnitsalderen for fødende kvinder i 2014 er 30,9 år, hvilket er historisk højt. Vi skal tilbage til 1902 for at finde en højere gennemsnitsalder.

Siden midt i 70érne er kvinder generelt blevet ældre, når de får børn. Således var gennemsnitsalderen i 1980 26,8 år, i 1990 28,5 år og i 2000 29,7 år.

Hvis man sammenholder antallet af flerlingefødsler i procent med kvinders fødealder, se nedenstående graf 1, kan man se en interessant sammenhæng.

flerfolds-foedsler-og-kvinders-alder

 

Graf 1: Moderens gennemsnitsalder og flerlingefødsler i procent i Danmark fra 1970-2014. Kilde: Danmarks Statistik

Det viser sig, at der er en stærk korrelation (0,97) mellem moderens stigende alder og det stigende antal flerlingefødsler i procent for perioden 1970-2014. Det samme er ikke tilfældet for situationen i slutningen af 1940’erne og i begyndelsen af 1900-tallet.

Dette indlæg blev udgivet i Gravid og tagget , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar