Gennemsnitsalder for fødende

Gennemsnitsalderen for fødende kvinder i 2014 er 30,9 år, hvilket er historisk højt. Vi skal tilbage til 1902 for at finde en højere gennemsnitsalder.

Siden midt i 70érne er kvinder generelt blevet ældre, når de får børn. Således var gennemsnitsalderen i 1980 26,8 år, i 1990 28,5 år og i 2000 29,7 år.

Hvis man sammenholder antallet af flerlingefødsler i procent med kvinders fødealder, se nedenstående graf 1, kan man se en interessant sammenhæng.

flerfolds-foedsler-og-kvinders-alder

 

Graf 1: Moderens gennemsnitsalder og flerlingefødsler i procent i Danmark fra 1970-2014. Kilde: Danmarks Statistik

Det viser sig, at der er en stærk korrelation (0,97) mellem moderens stigende alder og det stigende antal flerlingefødsler i procent for perioden 1970-2014. Det samme er ikke tilfældet for situationen i slutningen af 1940’erne og i begyndelsen af 1900-tallet.

Dette indlæg blev udgivet i Gravid og tagget , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Helle har rådgivet > 1500 tvillingefamilier og har undervist skoler og institutioner i tvillingeskabets betydning samt afholdt workshops for tvillingegravide og tvillingeforældre. I 2004 vandt Helle "The Galton Award" på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning for verdens hidtil største nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 præsenterede Helle igen på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning om betydningen af tvillingers indbyrdes tilknytningsmønstre i forbindelse med skolestart - et opgør med den hidtidige forståelse af tvillingers indbyrdes dynamik som en afhængighedsproblematik. Helle er selv mor til tvilinger og det er den personlige oplevelse af mangel på lødig information om tvillingeforholdet og tvillingers udvikling, som er motivationen bag at drive Tvillinger.Info på frivillig non-profit basis. Helle er til hverdag selvstændig praktiserende psykolog http://birkholm.dk/, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi. Spørgsmåls besvares via Tvillinger.Infos Facebook side - så alle får glæde af svaret. Personlig henvendelse kan ske på email.

Skriv et svar