Forskelle på større søskende til enlinger og til tvillinger

At bliver storebror/-søster til 2 spædbørn frem for 1 kræver en større tilpasning, og det kan være en vanskeligere situation, at tilpasse sig – både pga. den reducerede tid med mor og far og den større opmærksomhed, som tvillinger ofte vækker.

En engelsk undersøgelse har forsøgt at belyse hvilke forhold, der adskiller søskende til tvillinger fra søskende til enkeltfødte.

Undersøgelsen viste, at drenge havde vanskeligere ved at tilpasse sig familieforøgelsen end piger. Muligvis fordi piger i højere grad end drenge bliver involveret i omsorgen for tvillingerne og på den måde få ekstra opmærksomhed. Dette afspejlede sig desuden i tvillingernes forhold til deres søskende: Tvillingerne i undersøgelsen foretrak alle sammen en storesøster frem for en storebror.

I de tilfælde, hvor der er flere børn i familien forud for tvillingernes fødsel, vidste det sig, at det ældste barn havde lettest ved at tilpasse sig den nye situation. Hvis aldersforskellen på de ældre børn er lille, er der en sandsynlighed for, at disse børn danner ”par” ligesom tvillingerne.

På nogle områder adskiller storebrødre/-søstre til tvillinger sig signifikant fra større søskende til enlinger. Større søskende til tvillinger har:

  • Større tendens til at blive svære at omgås
  • Får mindre opmærksomhed end tvillingerne
  • Et tættere bånd med både deres mor og far
  • Har en anden sengetid end tvillingerne
  • Er mere tilbøjelige til at være selvstændige
  • Er mindre tilbøjelige til at ville putte og kramme
  • Er mindre tilbøjelige til at komme til deres forældre med deres problemer
  • Generelt føler søskende (både yngre og ældre) til tvillinger, at de lider afsavn, fordi de ikke har en medtvilling.

 

Dette indlæg blev udgivet i Familien og tagget , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.