Forskelle på forældres tilpasning – IVF vs. spontan undfangelse

Undfangelse ved hjælp af fertilitetsbehandling er ofte resultat af et længerevarende behandlingsforløb som i sig selv kan have været krævende, udmattende og både fysisk, psykisk og socialt stressende.

Når resultatet af barnløshedsbehandlingen bliver tvillinger og omsorgsopgaven omkring to små spædbørn også i sig selv er stressende og udmattende er det sandsynligt, at tvillingeforældre, som har fået fertilitetsbehandling, kan være mere disponeret for at opleve overgangen til at blive tvillingeforældre som stressende og krævende.

Det var i hvert fald, hvad et Israelsk forskerhold satte sig for at undersøge. Ved hjælp af 75 tvillingeforældre undersøgte de forskellene på tvillingeforældres tilvænning til forældrerollen afhængig af om deres tvillinger var undfanget spontant eller ved hjælp af fertilitetsbehandling. Forældrene blev testet med en psykologisk forældre-stress test, for at sammenligne forhold som ægteskabelig trivsel, psykologisk trivsel og oplevet stress.

Undersøgelsen viste, at der var forskel på tvillingeforældres tilvænning til forældrerollen, alt efter om de havde undfanget spontant og ved hjælp af fertilitetsbehandling.

Forskellene var især tydelige hos førstegangsfødende; hvor der var et signifikant forøget stressniveau hos tvillingeforældre, som havde undfanget ved hjælp af fertilitetsbehandling sammenlignet med førstegangsfødende tvillingeforældre, som havde undfanget spontant.

Det samme galt i forhold til deres følelsesmæssige velvære, som også være forringet hos tvillingeforældre, der havde fået fertilitetsbehandling. Dog var der ingen forskel på den ægteskabelige trivsel i de to grupper af tvillingeforældre.

Fra andre undersøgelser har man fundet, at tvillinger undfanget ved IVF hyppigere fødes for tidligt, i gennemsnit har flere medicinske problemer og tilbringer flere dage på neonatal, hvilket naturligvis er stressende samt fysisk og følelsesmæssigt udmattende for forældrene. Hvorvidt disse forhold har påvirket resultatet af denne undersøgelse er uvist.

På baggrund af denne israelske undersøgelse konkluderer forskerne, at tvillingeforældre kan have brug for kvalificeret følelsesmæssig støtte for at tilpasse sig forældrerollen og at især forældre, som har modtaget fertilitetsbehandling kan have brug for denne støtte.

Dette indlæg blev udgivet i Familien og tagget , , , , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.