Forskel på tvillingers temperament allerede i fostertilværelsen

Man har længe vidst, at børn har forskelligt medfødt temperament, sådan at f.eks. nogle børn er mere rolige og andre mere aktive. Disse forskelle gælder naturligvis både enlinger og flerlinger.

Via ultralyds iagttagelser har forskere nu fundet ud, at der er forskel på enæggede tvillingers temperament allerede før fødslen. Således viser iagttagelser, at der ofte er store og vedblivende forskelle på tvillingers aktivitetsniveau, døgnrytme og reaktionsniveau. Også i forhold til responsivitet (dvs. reaktion) over for medtvillingens bevægelser er der forskel: Nogle fostre reagerer ganske enkelt mere end andre.

Faktisk er forskellene på enæggede tvillingers temperament (i fostertilstanden) så stor, at de ikke adskiller sig fra tveæggede tvillinger. Dette indebærer, at enæggede tvillinger allerede på fødselstidspunktet har lige så forskelligt temperament som tveæggede tvillinger, til trods for at enæggede har identiske arveanlæg. Temperaments forskellene er altså ikke kun et spørgsmål om gener, men også om det prenatale miljø (dvs. før-fødsels-miljøet). Variationer i mængden af fostervand kan f.eks. hæmme eller fremme fosterets bevægemuligheder.

Undersøgelser har desuden vist, at de temperament-tendenser, som gør sig gældende i fostertilstanden danner basis for den videre udvikling, således at de temperamentsforskelle, man har kunnet observere blandt tvillingepar før fødslen også gør sig gældende efter fødslen.

Dette indlæg blev udgivet i Gravid og tagget , , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Helle er autoriseret psykolog, cand.psych. og har arbejdet med tvillinger og tvillingefamilier siden 2000. Hun har vundet The Galton Award på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning i 2004 for sin nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie. I 2012 har Helle holdt oplæg om betydningen af tvillingers indbyrdes forhold i forbindelse med skolestart på Den Internationale Kongres for Tvillingeforskning. Dertil er Helle selv mor til tvilinger. Helle har psykologklinikken http://www.Familie-Terapi.info i København, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi samt arrangerer workshops om tvillinger særligt for tvillingeforældre og tvillingegravide. Derudover tilbyder Helle forældrerådgivning samt supervision og konsultativ bistand til skoler, institutioner og pædagogisk psykologisk rådgivning. Helle er en efterspurgt foredragsholder og har i mange år været med i VIP-gruppen i Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skriv et svar